09.12.2022
България Политика

Управляващи и опозиция в спор за НИМХ

Управляващи и опозиция спориха в парламентарната комисия по околна среда и водите заради предложението на Министерския съвет за прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На извънредно заседание от 08:30 ч. днес депутатите се събраха, за да обсъдят промените в Закона за водите на второ четене. Управляващите предлагат именно през измененията на този закон да бъде разписано преместването на НИМХ.

Депутатите Младен Шишков и Николай Нанков от ГЕРБ-СДС възразиха, че не разбират защо промяната се налага през този закон. Те изразиха недоволство, че не им е било предоставено писмено конкретното предложение. За това поискаха и прекъсване на заседанието. Въпреки че им беше раздадено съответното копие, от опозицията настояха, че трябва да преразгледат и обсъдят предложението в групата си.

Поради извънредния характер на заседанието, не мога да дам почивка. Спазвайте дисциплина, нека се уважаваме“, апелира председателят на комисията Манол Генов (БСП). Той увери, че няма нищо в противоречие на правилника.

Николай Нанков репликира, че „отново слагаме каруцата пред коня“. Той настоя, че въпросът с НИМХ няма общо със Закона за водите. „Не коментираме целесъобразността на промяната, но начинът, по който се предлага“, заяви Младен Шишков. Той посочи, че се създава впечатление за користна цел.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който присъства на заседанието, обясни че статутът на НИМХ е уреден чрез Закона за водите, следователно, по думите му и на второто четене на промените следва да се приеме прехвърлянето на НИМХ към МОСВ. От опозицията обърнаха внимание, че има отрицателно становище на самия институт за предстоящата промяна. Преди седмица по време на парламентарния контрол министърът увери, че ще положи усилия за подобряване работата на НИМХ и ще оказва всякакво съдействие на работещите в института.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

Кои зеленчуци поскъпват рекордно

Дани Тренчева

Как да опазим близките си: Кантарджиев съветва в какъв случай да не се събираме по празниците

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Радев към ГЕРБ-СДС: Имате опит, който трябва да съответства на политическа мъдрост

Дани Тренчева

Прокуратурата вече е официално уведомена за ареста на Борисов

Дани Тренчева

Прогноза за времето 4 февруари 2022

Leave a Comment