23.04.2024
Covid-19 България

Проф. Огнян Кунчев: През март отново ще има пик на заболеваемостта от COVID

„Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта“, това каза в „Твоят ден“ по NOVA математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили. „Смъртността от Омикрон е много ниска – 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача“, отбеляза математикът.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че „ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното“ нямат основания. „Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат“, категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Кунчев заяви, че диалогът с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.

Related posts

Спада нивото на заболеваемост от COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Спортните федерации у нас ще се финансират по нова концепция

Дани Тренчева

Гърция облекчава правилата за влизане в страната

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 10 януари 2022

Дани Тренчева

Борислав Сандов: Имаме правителство, което вече обръща внимание на климатичните промени

Близо 20 000 тона украинска пшеница са внесени в България през 2022 г.

admin

Leave a Comment