03.06.2023
България

Увеличават се обажданията на телефонната линия за психологическа подкрепа на МОН

Министерството на образованието разкри гореща телефонна линия за консултации с психолог за деца, учители и родители. Линията се разкрива за трети път, като целта е по-лесно справяне с последиците от  COVID пандемията. Радослава Христова не се срамува да говори за проблемите на сина си, като решава да потърси помощ.

„Детето ми е първи клас, проблемите с него започнаха в началото на пандемията, при първия локдаун. В продължение на месец той не излизаше от вкъщи. Това се отрази, той стана по-буен и агресивен. Решихме, че сами няма да се справим и потърсихме психологическа помощ”, разказва тя.

При първото посещение при специалист Радостина разбира, че децата върху, които пандемията се е отразила, са много.

„Идеята е да подкрепим децата и родителите и да омекотим последиците от кризата, онлайн обучението и всичко, което произлиза от това. При малките ученици се забелязва повишена агресия, докато при по-големите пандемията се е отразила на мотивацията им да учат. Липсата на жив контакт много влияе и на учитлите”, обясни държавният експерт Татяна Предова.

Над 13 % от децата на възраст между 10 и 19 години са засегнати от психологически смущения заради пандемията. Психологът Мариана Банчева е един от 40-те диспечъри, които отговарят на обажданията на разкритата телефонна линия.

„Първоначално децата търсеха справяне с усещането за самотност. После обажданията бяха свързани с други видове проблеми. Отново с тревожност, но с неяснотата колко време ще сме сами, дали някога ще имаме възможност да се съберем отново”, каза психологът.

Консултациите по телефона ще бъдат на разположение на деца, родители и учители до края на извънредното обстановка у нас.

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

БУРГАС –  0893 631 573

ВАРНА –  0877 566 696

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454

СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089.

Източник: NOVA

Related posts

Кирил Петков за интерконектора с Гърция

admin

Голямо количество кокаин и над половин милион британски паунда иззеха криминалисти

admin

Нинова: Засега мобилните оператори не могат да вдигат цените

Дани Тренчева

Специализирана полицейска операция срещу активния криминален контингент на територията на цялата страна

Дани Тренчева

КЕВР прекрати заседанието си след мораториума на НС

Дани Тренчева

Повече гишета за обслужване на обновения Терминал 2

admin

Leave a Comment