10.12.2023
България

Увеличават се обажданията на телефонната линия за психологическа подкрепа на МОН

Министерството на образованието разкри гореща телефонна линия за консултации с психолог за деца, учители и родители. Линията се разкрива за трети път, като целта е по-лесно справяне с последиците от  COVID пандемията. Радослава Христова не се срамува да говори за проблемите на сина си, като решава да потърси помощ.

„Детето ми е първи клас, проблемите с него започнаха в началото на пандемията, при първия локдаун. В продължение на месец той не излизаше от вкъщи. Това се отрази, той стана по-буен и агресивен. Решихме, че сами няма да се справим и потърсихме психологическа помощ”, разказва тя.

При първото посещение при специалист Радостина разбира, че децата върху, които пандемията се е отразила, са много.

„Идеята е да подкрепим децата и родителите и да омекотим последиците от кризата, онлайн обучението и всичко, което произлиза от това. При малките ученици се забелязва повишена агресия, докато при по-големите пандемията се е отразила на мотивацията им да учат. Липсата на жив контакт много влияе и на учитлите”, обясни държавният експерт Татяна Предова.

Над 13 % от децата на възраст между 10 и 19 години са засегнати от психологически смущения заради пандемията. Психологът Мариана Банчева е един от 40-те диспечъри, които отговарят на обажданията на разкритата телефонна линия.

„Първоначално децата търсеха справяне с усещането за самотност. После обажданията бяха свързани с други видове проблеми. Отново с тревожност, но с неяснотата колко време ще сме сами, дали някога ще имаме възможност да се съберем отново”, каза психологът.

Консултациите по телефона ще бъдат на разположение на деца, родители и учители до края на извънредното обстановка у нас.

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

БУРГАС –  0893 631 573

ВАРНА –  0877 566 696

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454

СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089.

Източник: NOVA

Related posts

Прогноза за времето

admin

Калоян Стайков: Щетите от мораториума са нанесени, обявената помощ само замазва проблема

Дани Тренчева

Джип с нелегални мигранти катастрофира след гонка с полицията

admin

Черна статистика

admin

Мъж пострада след стрелба в Самоков

admin

ВКП с информация по списъка на Николай Бареков, касаещ 24 лица

admin

Leave a Comment