18.06.2024
България

Увеличават се обажданията на телефонната линия за психологическа подкрепа на МОН

Министерството на образованието разкри гореща телефонна линия за консултации с психолог за деца, учители и родители. Линията се разкрива за трети път, като целта е по-лесно справяне с последиците от  COVID пандемията. Радослава Христова не се срамува да говори за проблемите на сина си, като решава да потърси помощ.

„Детето ми е първи клас, проблемите с него започнаха в началото на пандемията, при първия локдаун. В продължение на месец той не излизаше от вкъщи. Това се отрази, той стана по-буен и агресивен. Решихме, че сами няма да се справим и потърсихме психологическа помощ”, разказва тя.

При първото посещение при специалист Радостина разбира, че децата върху, които пандемията се е отразила, са много.

„Идеята е да подкрепим децата и родителите и да омекотим последиците от кризата, онлайн обучението и всичко, което произлиза от това. При малките ученици се забелязва повишена агресия, докато при по-големите пандемията се е отразила на мотивацията им да учат. Липсата на жив контакт много влияе и на учитлите”, обясни държавният експерт Татяна Предова.

Над 13 % от децата на възраст между 10 и 19 години са засегнати от психологически смущения заради пандемията. Психологът Мариана Банчева е един от 40-те диспечъри, които отговарят на обажданията на разкритата телефонна линия.

„Първоначално децата търсеха справяне с усещането за самотност. После обажданията бяха свързани с други видове проблеми. Отново с тревожност, но с неяснотата колко време ще сме сами, дали някога ще имаме възможност да се съберем отново”, каза психологът.

Консултациите по телефона ще бъдат на разположение на деца, родители и учители до края на извънредното обстановка у нас.

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

БУРГАС –  0893 631 573

ВАРНА –  0877 566 696

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454

СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089.

Източник: NOVA

Related posts

Българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година

admin

Прокуратурата извършва проверка за гражданството на Кирил Петков

Дани Тренчева

Православната църква чества пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Дани Тренчева

Майката на убития психолог Иван Владимиров изплака болката си

admin

Ще има ли недостиг на зърно?

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове

admin

Leave a Comment