12.08.2022
Икономика Свят

Турската лира с пореден рекорден спад

Турската национална валута достигна поредното си рекордно ниско ниво, като поевтиня спрямо долара до 17,04 лири за щатска единица. Данните от онлайн борсата показват това.

В същото време турската валута се обезцени два пъти от началото на годината, което е един от най-големите спадове в стойността на националната валута през последните години. През януари доларът се търгуваше за около 7,3 лири. Миналия петък лирата се търгуваше за 16,41 за единица американска валута.

Друг спад на лирата е свързан с изявлението на турския президент Тайип Ердоган, направено в неделя, че турските власти не възнамеряват да повишават лихвения процент.

Миналата седмица централната банка на Турция отново понижи един от основните си лихвени проценти като мярка за стабилизиране на лирата и инфлацията. Лихвеният процент на седмичните репо аукциони (краткосрочни заеми на ценни книжа) беше намален от 15% на 14%. Президентът Тайип Ердоган активно се застъпва за намаляването на лихвените проценти, като ги смята за „беда“.

На фона на спада на лирата опозицията повдигна въпроса за необходимостта от предсрочни президентски и парламентарни избори, като смята, че сегашното ръководство не може да се справи с икономическите проблеми на страната. Ердоган обаче изключи възможността за предсрочни избори, като заяви, че те ще се проведат навреме – през 2023 г. /БГНЕС

Related posts

Двама от пострадалите на АМ „Струма“ вече са в Скопие

Дани Тренчева

Русия и украинските военни се споразумяха за съвместна охрана на АЕЦ Чернобил

Важни промени за пенсиите влизат в сила след месец

Дани Тренчева

Постоянният обстрел от руските сили осуетява евакуацията от Луганската област

ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г.

Дани Тренчева

Акциите падат и петролът поевтинява

Дани Тренчева

Leave a Comment