24.07.2024
България Темида

Тримата сирийци премазали полицейския патрул в Бургас се признаха за виновни

„Давай, изкорени блокадата“ – така сириецът Ахмад окуражил съучастника си Омар да помете с автобус, пълен с мигранти, полицейски патрул в центъра на Бургас. При инцидента, станал на 25 август м.г., загинаха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев.

Днес делото за каналджийство, за което са обвинени трима сирийци, тръгна в районния съд в Бургас. Подсъдимите Омар Аднан, Ахмад Муфит и Абдулах Ахмед признаха вина и поискаха споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение отказа.

Омар призна и, че е бил пълнолетен по време на кървавия инцидент – на близо 19 г. Първоначално сириецът се представи за непълнолетен, опитвайки да получи по-лека присъда, но съдебно-медицинска експертиза , както и съдебни поръчки от Сирия и Турция успяха да докажат, че той  е бил пълнолетен по време на извършване на престъпленията. Стана ясно още, че той нямал опит в шофирането – стажът му зад волана бил едва няколко дни.

„Ще настояваме за максимални присъди с оглед начина на извършване на престъплението, арогантността, поведението на подсъдимите и броят на трификраните лица“, коментира наблюдаващият прокурор Мария Маркова.

 Тримата сирийци са обвинени в различни престъпления. Омар Аднан е предаден на съд за четири отделни престъпни деяния. Първото е за противозаконното подпомагане на мигранти от Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособния Омар с висока скорост, като 47-те мигранти са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства, пише „24 часа“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Панагюрското златно съкровище отново в Пловдив

admin

Майката на Семерджиев: Синът ми не взима наркотици

admin

ГДБОП с акция срещу търговия с „бинарни опции“

Дани Тренчева

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лв. за борба с епидемията

Дани Тренчева

Откриха труп на мъж в мазе

admin

КНСБ: 650 лв. е заплата за бедност на фона на растящите разходи

Дани Тренчева

Leave a Comment