08.06.2023
Благоевград Пулсът на Югозапада

С ритуал по полагане на цветя през бюст-паметника на поета в Градската градина, Благоевград отбеляза годишнината от смъртта на Яворов

На 36-годишна възраст, на 29 октомври 1914 година, Пейо Яворов слага край на живота си, след като обществените хули близо година го сочат като главен виновник за смъртта на любимата му Лора. Часове преди да натисне спусъка на револвера, той пише до своя верен приятел Тодор Александров: “Брате Тодоре! Прости ме ти, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук. Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с най-мръсна клевета. И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица — тя е вече щастлива!“

С почит и признателност днес свеждаме чела пред делото на Пейо Яворов – поет символист и революционер, войвода на Вътрешната Македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на XX век.

С ритуал по полагане на цветя през бюст-паметника на поета в Градската градина, Благоевград отбеляза годишнината от смъртта на Яворов. Цветя от Община Благоевград, от Областната администрация, от евродепутата Асим Адемов, от ПП ГЕРБ – Благоевград, от Югозападния университет, от IX основно училище „Пейо Яворов“, от Регионалния исторически музей, от Регионалната библиотека бяха положени в знак на почит и признателност за завещаното ни от Яворов.

Бурен и драматичен е животът на Пейо Крачолов Яворов. За него не веднъж се споменава, че е различен и че се откроява от останалите лирически поети, а когато слага край на живота си в предсмъртно писмо той увенчава първата си любов – Македония. Когато се готви за смъртта, го прави като македонски войвода – с отрова и куршум. В допълнение към завещанието си пише: “Да бъда погребан с туристическата куртка, шаечни панталони, с ботушите, и, ако не се намери каскета, някаква фуражка. Ако не умрях в Македония, то поне да умра тъй, както бях приготвен за нея”.

Поклон!

Related posts

Почина благоевградчанинът Стойчо Кръстев

admin

17 патици са убити с оръжие край езерото на парк „Бачиново“

Дани Тренчева

Ученици анализираха горския масив край село Долно Осеново

Пътен инцидент край село Железница

Дани Тренчева

Катастрофа на бул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

admin

Нова актуализация на разписанието на автобусите между Симитли и кв. „Ораново“

Дани Тренчева

Leave a Comment