05.10.2022
България

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Стотици хора се събраха на пл. „Народно събрание“ в София за участие в националния протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“ малко преди обявеното му начало в 12 ч.

Протестът е ограден от непрекъснат полицейски кордон – както в пространството около паметника на Цар Александър II, така и около сградата на Народното събрание.

Протестиращите са от цялата страна, на площада има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Звучи народна музика.

Участници в протеста пристигаха организирано с автобуси и личен превоз, като някои са тръгнали от сутринта, като към 12 часа пристигаха още. Те паркират на определено от Столичната община място, като се придвижват пеш до мястото на протеста.

Протестът не е само политически, но и граждански, твърдят пристигнали да участието в демонстрацията.

„Първо, против зеления сертификат и тези Covid мерки, които са безумни“, каза мъж, обяснявайки мотивите си да се включи в протеста.

„Мисля, че всичко това, което се случва, е напълно ненормално и трябва да се сложи край“, аргументира се демонстрантка.

„Очаквам и повече хора да ни чуят, за да се противопоставят на световния диктат, това е световен диктат. Това е ограничаване на свободата, на всичко“, добави друга жена.

„Трябва да има свобода“, подкрепи я мъж, дошъл за протеста.

Движението по бул. „Цар Освободител“ не е спряно.

Все още не е ясно дали поставеният под карантина лидер на „Възраждане“ ще спази карантина.

По-рано тази седмица Костадинов заяви, че най-вероятно ще присъства на протеста, въпреки че беше участник в КСНС съвет при президента Румен Радев и е получил обаждане от РЗИ, че трябва да се карантинира. 

Десетки привърженици на партия „Възраждане“ са тръгнали от Велико Търново тази сутрин, за да се присъединят към националния протест.

„Това ограничава правата на тази, които го нямат. Мисля, че се предпазваме прекалено добре, при положение, че 80 % в другите държави са ваксинирани, а тук са само 20 % – това е показателно“, каза един от тях пред кореспондента на БНР. 

„И не смятам, че зеленият сертификат ви пази, ограничават нашите права. Скоро време няма да можем да ходим на работа. Принуда“, допълни друг. 

За напрежение между симпатизанти на „Възраждане“ и полицията във Варна сигнализираха от партията. Гражданите са се организирали, за да пътуват заедно. Полицията спряла автобусите и направила тестове за опиати на шофьорите. При двама била положителна пробата за бензодиазепин, а при един – анфетамин. Гражданите са поискали да бъдат направени нови тестове. При повторното тестване, резултатът бил отрицателен и автобусите продължили пътя си. Предполага се, че първите резултати са били положителни заради прием на лекарства.  

Симпатизанти на „Възраждане“ протестират и във Варна от 12 часа край фонтаните до сградата на общината.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Дани Тренчева

Едномесечно бебе с COVID-19 е настанено в болница в Шумен

Дани Тренчева

Прокуратура се самосезира във връзка със съборения тютюнев склад в Пловдив

admin

Нов държавен дълг за 500 хил. лева ще бъде емитиран на 14 март

Дани Тренчева

Прокурор осъди Висшия съдебен съвет

admin

Продължават преговорите между партиите за бъдещо коалиционно правителство

Дани Тренчева

Leave a Comment