03.06.2023
България

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Стотици хора се събраха на пл. „Народно събрание“ в София за участие в националния протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“ малко преди обявеното му начало в 12 ч.

Протестът е ограден от непрекъснат полицейски кордон – както в пространството около паметника на Цар Александър II, така и около сградата на Народното събрание.

Протестиращите са от цялата страна, на площада има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Звучи народна музика.

Участници в протеста пристигаха организирано с автобуси и личен превоз, като някои са тръгнали от сутринта, като към 12 часа пристигаха още. Те паркират на определено от Столичната община място, като се придвижват пеш до мястото на протеста.

Протестът не е само политически, но и граждански, твърдят пристигнали да участието в демонстрацията.

„Първо, против зеления сертификат и тези Covid мерки, които са безумни“, каза мъж, обяснявайки мотивите си да се включи в протеста.

„Мисля, че всичко това, което се случва, е напълно ненормално и трябва да се сложи край“, аргументира се демонстрантка.

„Очаквам и повече хора да ни чуят, за да се противопоставят на световния диктат, това е световен диктат. Това е ограничаване на свободата, на всичко“, добави друга жена.

„Трябва да има свобода“, подкрепи я мъж, дошъл за протеста.

Движението по бул. „Цар Освободител“ не е спряно.

Все още не е ясно дали поставеният под карантина лидер на „Възраждане“ ще спази карантина.

По-рано тази седмица Костадинов заяви, че най-вероятно ще присъства на протеста, въпреки че беше участник в КСНС съвет при президента Румен Радев и е получил обаждане от РЗИ, че трябва да се карантинира. 

Десетки привърженици на партия „Възраждане“ са тръгнали от Велико Търново тази сутрин, за да се присъединят към националния протест.

„Това ограничава правата на тази, които го нямат. Мисля, че се предпазваме прекалено добре, при положение, че 80 % в другите държави са ваксинирани, а тук са само 20 % – това е показателно“, каза един от тях пред кореспондента на БНР. 

„И не смятам, че зеленият сертификат ви пази, ограничават нашите права. Скоро време няма да можем да ходим на работа. Принуда“, допълни друг. 

За напрежение между симпатизанти на „Възраждане“ и полицията във Варна сигнализираха от партията. Гражданите са се организирали, за да пътуват заедно. Полицията спряла автобусите и направила тестове за опиати на шофьорите. При двама била положителна пробата за бензодиазепин, а при един – анфетамин. Гражданите са поискали да бъдат направени нови тестове. При повторното тестване, резултатът бил отрицателен и автобусите продължили пътя си. Предполага се, че първите резултати са били положителни заради прием на лекарства.  

Симпатизанти на „Възраждане“ протестират и във Варна от 12 часа край фонтаните до сградата на общината.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

До средата на годината може да се очаква двуцифрена инфлация

Дани Тренчева

НОИ изплаща добавката от 75 лева на още 26 376 пенсионери от 1 март

Дани Тренчева

Връзвани ли са деца за легла в сливенската болница

Дани Тренчева

Частичното бедствено положение в Карлово

admin

Надежда Йорданова не вижда причина за удължаване на срокове след закриването на спецправосъдието

admin

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Дани Тренчева

Leave a Comment