04.10.2023
Свят

Столтенберг обяви влиза ли НАТО във войната: В следващите дни нещата ще се влошат

В следващите дни нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на министрите на външните работи на Алианса, предава NOVA.

„Руските въоръжени сили продължават атаките с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към колегите си, а ние изразихме уважението си.
Предупреждавахме месеци наред, че целта на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение“, каза Столтебнерг и допълни, че Русия „плаща висока цена“. 

„Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. Да се ангажира с истинска дипломация“, допълни още той. 

„Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните части на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да правим нужното, за да защитим всеки сантиметър територия на НАТО“, поясни Столтенберг. 

Той заяви, че НАТО не е част от конфликта между Русия и Украйна, но „трябва да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи извън териториите на Украйна, защото ще причини още човешко страдание“..

Той каза още, че НАТО ще подкрепи държавите в риск – включително Грузия и Босна и Херцеговина.

„Президентът Путин не можа да ни раздели, дори сме по-обединени“, заяви Столтенберг. „В отговор на руската агресия засилваме координацията си с Финландия и Швеция“, поясни още той.

„Безразсъдните действията около АЕЦ показват опасността от тази война. Затова Путин трябва да прекрати войната и да изтегли всички руски войски от Украйна, както и да се включи в дипломатическите ни усилия’, призова той руският президент. 

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух, заяви още генералният секретар на НАТО и допълни: „Смятаме, че ако го направим , ще се окажем в една пълна война. Именно заради това взехме решение за тези мерки, засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна.“

Той поясни, че „единствено може да се приложи зона без полети с НАТО-вски самолети. Санкции, хуманитарна подкрепа и военна помощ – това са методите ни“, каза Столтенберг и призова Русия „да се ангажира с дипломатически усилия за намиране на решения.“

Related posts

Подготвят нови ограничения в Белгия заради Омикрон

Дани Тренчева

ЕНП с писмо до Фон дер Лайен за ареста на Борисов: Поставя се под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България

Вътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер край Киев

admin

С.Македония: България да каже “да“ за ЕС и ще променим конституцията

Ценови рекорд на тока за бизнеса

Дани Тренчева

САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

Дани Тренчева

Leave a Comment