20.07.2024
Политика Свят

Нидерландия: България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага

България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага, каза пред журналисти снощи държавният секретар по правосъдие и сигурност на Нидерландия Ерик ван дер Бурх, който участва в срещата на вътрешните министри в Брюксел и гласува против приемането на страната ни в Шенген. Според него проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията, предаде БНТ.

“Искаме да видим, че България наистина предприема стъпки в тази посока, трябва да бъдат изготвени и приети закони, а после и да започнат и да се прилагат и следващата година ще говорим отново. Законите първо трябва да бъдат приети от парламента в България, но после трябва да бъдат и приложени, защото приемането на един закон не е същото като прилагането му. След това трябва да има доклад на ЕК и ако България отговаря на изискванията, пътят към Шенген й ще бъде открит”, каза Ван дер Бурх.

Той изрази учудване от подкрепата на Еврокомисията за България. “Учудвам се на позицията на Еврокомисията, която винаги казва, че ние сме общност от ценности и норми. Точно ЕК трябва да постави високо в приоритетите си правата на човека и противопоставянето на корупцията”, коментира той. Според него от 2011 г. Нидерландия е последователна в исканията си на какви условия трябва да отговаря една страна, за да стане част от Шенген.

Ван дер Бурх коментира, че в залата е имало разочарование заради решението на Нидерландия и Австрия против разширяването на Шенген с България и Румъния, но според него двете страни имат право на собствена позиция.

НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ

Евродепутатката Елена Йончева съобщи, че в началото на седмицата е положила усилия да попречи на избирането на нидерландеца Ханс Лайтенс за ръководител на агенцията Фронтекс, която наблюдава движението през външните граници на ЕС. Въпреки нейния отрицателен вот Лайтенс получи подкрепа от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента. Два дни преди гласуването в Съвета на ЕС, където бе блокирана кандидатурата за Шенген на България и Румъния, Йончева заявила пред авторитетния нидерландски вестник Algemeen Dagblad, че е подкрепила конкурентната кандидатурата на Латвия за директор на агенцията за брегова и гранична охрана Фронтекс, вместо тази на ген. Ханс Лайтенс от Нидерландия. „Въпреки че никога не съм се съмнявала в качествата на Ханс Лайтенс, трудно е да разбера как такъв високопоставен служител в Нидерландия очевидно не обяснява на своя министър-председател каква е споделената отговорност при управлението на външните граници на Шенген. Или професионалното му мнение не се цени от собственото му правителство“, коментира тя пред изданието.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Отново напрежение в НС, този път БСП и ИТН с пререкания

Слави Трифонов: Изтеглям министрите от ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония

admin

Силно земетресение разтърси Афганистан, има загинали

Дани Тренчева

Анализатор за вота на недоверие: Тук въпросът е дали ГЕРБ ще събере повече от 121 депутати

Депутатите обсъждат четири предложения за увеличаване на минималната заплата

admin

България изпрати Плана за възстановяване и устойчивост

Дани Тренчева

Leave a Comment