07.06.2023
Свят

Средната цена на тока у нас днес – една от най-високите в Европа

При средна цена 494,74 лева /без ДДС/ за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при пазарен сегмент „Ден напред“. Сделките са на база утрешен ден на доставка /18 ноември/. Това е с 2 процента повече спрямо цената за днес, която е 485,22 лева за мегаватчас.

Това е втората най-висока цена на тока в Европа, показват данните на платформата energylive. Най-скъпият ток утре ще в Сърбия – 266,67 евро за мегаватчас. На второ място са борсите на България и Румъния с по 252,96 евро (494,74 лева) за мегаватчас.

Най-евтиният ток утре отново ще в Полша – 102,76 евро за мегаватчас. Тази стойност е постигната и благодарение на спад със 17,1 процента спрямо цената за днес. Най-голямото понижение на цената на тока в Европа е на общата борса в Германия и Люксембург – 22,5 на сто до 139,90 евро за мегаватчас, или второ място по евтин ток на континента. Борсите в Словакия и Чехия също отчитат голям спад – 19,4 процента. Там електроенергията с ден за доставка 18 ноември е по 140,36 евро за мегаватчас. Всички останали енергийни борси в Европа затвориха при цени над 200 евро за мегаватчас.

Източник: БТА

Related posts

ЕС е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на руските доставки

Дани Тренчева

СЗО е на път да одобри руската ваксина

Дани Тренчева

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Дани Тренчева

Обявиха тридневен траур в РС Македония

Дани Тренчева

Здравните власти в САЩ обмислят да препоръчат носенето на по-добри маски заради Омикрон

Дани Тренчева

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

Leave a Comment