17.04.2024
Свят

Средната цена на тока у нас днес – една от най-високите в Европа

При средна цена 494,74 лева /без ДДС/ за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при пазарен сегмент „Ден напред“. Сделките са на база утрешен ден на доставка /18 ноември/. Това е с 2 процента повече спрямо цената за днес, която е 485,22 лева за мегаватчас.

Това е втората най-висока цена на тока в Европа, показват данните на платформата energylive. Най-скъпият ток утре ще в Сърбия – 266,67 евро за мегаватчас. На второ място са борсите на България и Румъния с по 252,96 евро (494,74 лева) за мегаватчас.

Най-евтиният ток утре отново ще в Полша – 102,76 евро за мегаватчас. Тази стойност е постигната и благодарение на спад със 17,1 процента спрямо цената за днес. Най-голямото понижение на цената на тока в Европа е на общата борса в Германия и Люксембург – 22,5 на сто до 139,90 евро за мегаватчас, или второ място по евтин ток на континента. Борсите в Словакия и Чехия също отчитат голям спад – 19,4 процента. Там електроенергията с ден за доставка 18 ноември е по 140,36 евро за мегаватчас. Всички останали енергийни борси в Европа затвориха при цени над 200 евро за мегаватчас.

Източник: БТА

Related posts

Кандидатът за нов премиер на РСМ кани в Скопие Кирил Петков, след като заеме поста

Дани Тренчева

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Дани Тренчева

Pruitt’s Successor Wants Rollbacks, Too. And He Wants Them to Stick

admin

Санкционират презапасяването със стоки в Турция

Дани Тренчева

U.S. vs China Trade Wars: Qualcomm Scraps $44 Billion NXP Deal After China Inaction

admin

МВнР с позиция относно злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония

admin

Leave a Comment