28.03.2024
Свят

Откриват XXIV зимни олимпийски игри в Пекин

XXIV зимни олимпийски игри в Пекин започват днес с церемония по откриването, която ще се проведе от 14:00 часа българско време. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема летни и зимни игри в историята си, след като бе домакин на лятната олимпиада през 2008 година.

Историческата олимпиада в Пекин вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда, двубои от програмата в хокейния турнир при жените и програмите на фигуристите.

Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия, ще направят своя дебют на зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта Олимпиада, а Радослав Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора олимпиада.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков. Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на малка шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра около 11:00 часа българско време.

Източник: БНР

Related posts

Съдът в Страсбург поиска от Русия незабавно да спре атаките над цивилни хора и обекти

Дани Тренчева

Над 100 хиляди души са избягали от домовете си в Украйна

Дани Тренчева

ЕС: Готови сме за налагане на още санкции срещу Русия при необходимост

( ВИДЕО) Бременна жена и бебето ѝ загинаха след бомбардирането на родилно в Мариупол

Дани Тренчева

Хванаха кокаин за 240 млн. евро. И двама перничани са в колумбийската мафия

Банско и Боровец са най-евтините ски курорти в Европа

Дани Тренчева

Leave a Comment