25.09.2023
112 България

Спряха канал за трафик на лекарствени препарати

Те са използвани за производство на наркотици

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори за наркотици, пресякоха митнически служители. Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са произвеждани в Босна и Херцеговина и доставяни чрез Турция в България, а в последствие насочвани към Чехия, съобщиха от Агенция „Митници”.

По тази схема през юли у нас митнически служители задържаха 2 190 000 таблетки при две проверки – на МП Капитан Андреево и в склад в София. В единия случай лекарствата били описани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в транзитната декларация фигурирала реалната стока, а в последствие бил направен опит тя да бъде подменена с витамини. Констатирани са и предходни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 г., при които последваща проверка показва, че описаното в транзитните декларации се различава от представената с вносна декларация пред митническото учреждение стока.

За двата установени случая има образувани досъдебни производства, съответно под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз и под надзора на Окръжна прокуратура Хасково, като с постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение за контрабанда на стоки в големи размери и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Извършва се вътрешна проверка, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата. 

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Въоръжен грабеж в София

admin

Прогноза за времето

admin

Лек автомобил се запали и изгоря по време на ремонт

admin

Ваксините за деца до 11 г. ще пристигнат у нас в понеденик

Дани Тренчева

51 годишен мъж е открит мъртъв в дома му в Благоевград

admin

Отново следобедни валежи в Западна и Централна България

admin

Leave a Comment