23.01.2022
112 България

Спряха канал за трафик на лекарствени препарати

Те са използвани за производство на наркотици

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори за наркотици, пресякоха митнически служители. Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са произвеждани в Босна и Херцеговина и доставяни чрез Турция в България, а в последствие насочвани към Чехия, съобщиха от Агенция „Митници”.

По тази схема през юли у нас митнически служители задържаха 2 190 000 таблетки при две проверки – на МП Капитан Андреево и в склад в София. В единия случай лекарствата били описани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в транзитната декларация фигурирала реалната стока, а в последствие бил направен опит тя да бъде подменена с витамини. Констатирани са и предходни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 г., при които последваща проверка показва, че описаното в транзитните декларации се различава от представената с вносна декларация пред митническото учреждение стока.

За двата установени случая има образувани досъдебни производства, съответно под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз и под надзора на Окръжна прокуратура Хасково, като с постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение за контрабанда на стоки в големи размери и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Извършва се вътрешна проверка, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата. 

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

Дани Тренчева

Над 180 хил. изтегляния на приложението на НАП за проверка на касови бележки

Дани Тренчева

Grieving Orca Carries Dead Calf for More Than 3 Days: ‘She’s Just Not Letting Go’

admin

Дневен хороскоп за 14 декември 2021

Дани Тренчева

МВР: 60 от 84 млн. лв за „Хемус“ са изнесени кеш в сакове и чували

Дани Тренчева

Янев и Заев: Трагедиите са общи. И в добро, и в лошо сме заедно

Дани Тренчева

Leave a Comment