21.02.2024
България Политика

Кабинетът одобри 6,5 милиона лева за ремонт и нови детски градини и училища

Кабинетът одобри 6 545 309 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Средствата ще бъдат разпределени между 25 общини и Професионалната техническа гимназия във Варна за изпълнението на общо 30 одобрени за финансиране проектни предложения. Целта на инвестицията е да се намали недостигът на места в детските ясли и градини и да се осигури здравословна среда за отглеждане и обучение на деца и ученици. Освен това ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили четири години и за организиране на едносменен режим в училищата.

Финансиране от общо 6 345 140 лева ще получат общините Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Бяла, Провадия, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Габрово, Перник, Радомир, Червен бряг, Марица, Кайнарджа, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Опан, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Ямбол.

С 200 169 лева ще продължи обновяването на Професионалната техническа гимназия във Варна.

С друго свое решение кабинетът удължи с две години срока за изпълнение на Програмата. По нея са одобрени 136 проекта на обща стойност от близо 210 милиона лева. Според постъпила информация от Националното сдружение на общините в Република България не е възможно дейностите по разплащането и реализирането им да бъдат изпълнени до края на тази година. Причината са технологичните и законови срокове за изготвяне и съгласуване на инвестиционни проекти, издаване на разрешение за строеж, избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и стартиране на реалното строителство. Към момента се изпълняват 95 от проектите, а останалите 41 още не са започнали поради дейности по узаконяване или прехвърляне на терени, проблеми с обществени поръчки и други, информират от МОН.

Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020-2022 г. има за цел финансиране на материалната база, която да гарантира здравословни и качествени условия за обучение в институциите в системата на  предучилищното и училищното образование в България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето – 10 декември 2021

Дани Тренчева

ВМРО към Кацаров: Ще изисквате ли зелен сертификат или тестове от народните представители?

Дани Тренчева

„Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН на консултации при президента

admin

Радев: България има бъдеще като ядрена държава

Дани Тренчева

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Дани Тренчева

Цигарите поскъпват от 1 юли

Leave a Comment