20.06.2024
България Политика

Социолог: Над 50% от българите смятат, че ще правителството няма да изкара мандата

 

 

„Над половината от пълнолетните граждани смятат, че това правителство няма да изкара пълен мандат, заради хаотичния тон на действие в коалицията. Действията на властта оставят чувство за хаос у избирателите. Това сочи проучване на „Тренд“ от 6-13 април“. Това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS социологът Анастас Стефанов.

По думите му 47% от допитаните мислят, че не са необходими предсрочни избори. „Това може да се обясни с 2021 г. и многото избори – 3 и президентски. Има политическа умора, прерастваща в апатия. Съществува ерозия в доверието с тенденция към изчерпващо се търпение“, посочи той.

По отношение на подкрепата за отделните партии ГЕРБ изпреварва „Продължаваме Промяната“. „Арестът на Борисов имаше ефект на консолидация. Властта изпадна в отбранителна позиция по отношение на комуникацията. Има структурно преподреждане на електоралните нагласи. Разликата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ не е голяма. За втори месец „Възраждане“ бележи ръст, има повече подкрепа от „Има такъв народ“, позиционирането им носи дивиденти. Свидетели сме на умело политическо поведение“, обясни Стефанов. А „Демократична България“ има сходни стойности на подкрепа.

Според него подкрепата за ГЕРБ много зависи от това кога ще има предсрочни избори. „Проектът им може да стане по-смилаем с времето, може да изчезне образът за задължителното им изчегъртване“, подчерта той.

Според социолога Петър Чолаков от БАН Северна Македония може да „разтресе“ коалицията, това е голямото изпитание.

Related posts

Днес отбелязваме Световния ден на водата

admin

Опожариха коли на мъж и жена, работили в пловдивския затвор

Дани Тренчева

ИТН внася законодателни промени в подкрепа на майките на деца с увреждания

Дани Тренчева

Поскъпването на природния газ от септември се очаква да бъде повече от 5,95%

admin

Важна информация за НВО в 7 и 10 клас

admin

Само Унгария е по-корумпирана от България, сочи проучване

admin

Leave a Comment