20.04.2024
България Политика

Социолог: Над 50% от българите смятат, че ще правителството няма да изкара мандата

 

 

„Над половината от пълнолетните граждани смятат, че това правителство няма да изкара пълен мандат, заради хаотичния тон на действие в коалицията. Действията на властта оставят чувство за хаос у избирателите. Това сочи проучване на „Тренд“ от 6-13 април“. Това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS социологът Анастас Стефанов.

По думите му 47% от допитаните мислят, че не са необходими предсрочни избори. „Това може да се обясни с 2021 г. и многото избори – 3 и президентски. Има политическа умора, прерастваща в апатия. Съществува ерозия в доверието с тенденция към изчерпващо се търпение“, посочи той.

По отношение на подкрепата за отделните партии ГЕРБ изпреварва „Продължаваме Промяната“. „Арестът на Борисов имаше ефект на консолидация. Властта изпадна в отбранителна позиция по отношение на комуникацията. Има структурно преподреждане на електоралните нагласи. Разликата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ не е голяма. За втори месец „Възраждане“ бележи ръст, има повече подкрепа от „Има такъв народ“, позиционирането им носи дивиденти. Свидетели сме на умело политическо поведение“, обясни Стефанов. А „Демократична България“ има сходни стойности на подкрепа.

Според него подкрепата за ГЕРБ много зависи от това кога ще има предсрочни избори. „Проектът им може да стане по-смилаем с времето, може да изчезне образът за задължителното им изчегъртване“, подчерта той.

Според социолога Петър Чолаков от БАН Северна Македония може да „разтресе“ коалицията, това е голямото изпитание.

Related posts

Стряскаща статискика на „Пътна полиция“ – София

admin

Досъдебно производство за нападение над ученичка в Сливница

admin

Радев към 47-ото НС: От вас зависи да затворите епохата на прехода

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 5 януари 2022

Дани Тренчева

Топло за декември, температурите до 18 градуса

admin

Ивайло Мирчев: Не искаме да натрием носа на Доган в Росенец, а да има справедливост

Leave a Comment