28.11.2022
Пулсът на Югозапада Симитли

Симитли отново въстана, заради новия мост: Протестът им затвори главен път Е-79

 

 

Жители от всички населени места в община Симитли за втори път излязоха на протест с три искания към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, а именно:

 

 

– Отваряне на моста, свързващ град Симитли с кв. Ораново. Новото модерно съоръжение е готово от над месец, но към момента продължава да е затворено за движение на моторни превозни средства. Поради тази причина хиляди жители на кв. Ораново се налага да обикалят от 15 до 20 км. в едната посока, за да стигнат до административния център – Симитли;

 

– Поставяне на мантинели по пътя Полето – Брежани. Пътят е осеян с много завои, а липсата на предпазни съоръжения създава предпоставки за възникването на тежки инциденти;

 

 

– Възстановяване на мантинелите в село Полето, които бяха премахнати от Агенция „Пътна инфраструктура“ при ремонт на пътя.

 

 

 

Хилядите недоволни граждани скандираха: „Отворете моста“ и „Всеки ден ще е така до победата“. Развяваха се и трибагреници. Протестиращите казаха пред журналисти, че търпението им вече се е изчерпало, а десетките километри, които трябва да изминават от кв. Ораново към Симитли създава сериозни затруднения в семейните им бюджети, предвид непрестанно поскъпващите горива.

 

 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров и кметовете на кметства също подкрепиха гражданския протест.

 

 

 

Протестиращите блокираха за близо час Главен път Е-79 и път II – 19 Симитли – Гоце Делчев. Вследствие на това се образуваха километрични колони от чакащи автомобили в посока Банско и Гърция.

 

 

 

Протестиращите се извиниха на всички, които са попаднали в колоната, но обясниха, че са изправени на ръба и нямат друг вариант да привлекат вниманието на институциите, освен този, който предприеха за втори път.

 

 

 

Протестът приключи малко преди 20.00 часа, когато кметът на Община Симитли Апостол Апостолов обяви, че малко преди това е получил телефонно обаждане от шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, който му е съобщил, че за 11 май е насрочена Държавна приемателна комисия. „Нека приключим протеста за днес. Ако след 11 май отново започнат да бавят процедурата по пускането на протеста отново ще се съберем, но този път няма да стоим един, а дванадесет часа“, обяви Апостолов.

 

 

 

Протестиращите започнаха да ръкопляскат на добрата новина и за кратко време успяха да освободят пътя, а полицията междувременно започна поетапното пропускане на образувалата се колона.

 

 

Related posts

Задържаха двама мъже от Симитли за увреждане на два паметника в гробището в кв. „Ораново“

Дани Тренчева

„Септември“ (Симитли) победи с 2 на 0 „Пирин“ (Гоце Делчев) в контролна среща

Дани Тренчева

22 висши училища ще участват в организираната в Благоевград Панорама на университетите

Дани Тренчева

Губернаторът на Пиринско увери: „Областна администрация – Благоевград е готова за изборите“

admin

Община Банско предоставя безплатно фиданки на всеки, който желае да подкрепи пчеларството

admin

Кметът Илко Стоянов връчи грамоти от „Евро фолк 2021” на две фолклорни групи и техните ръководители

Дани Тренчева

Leave a Comment