18.01.2022
Covid-19 Свят

СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване

Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация заяви, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 за международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините, информира БГНЕС.

В изявлението на комитета се казва, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение.

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.

PHEIC е най-високото ниво на спешна медицинска помощ, което СЗО може да обяви.

Комитетът заяви, че не трябва да се изисква „доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен вариант или условие, позволяващо международни пътувания, предвид ограничения глобален достъп и неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19“.

В документа се посочва още, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания. За целта те трябва да отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията COVID-19 продължава да представлява PHEIC и прие съвета на комитета.

Комитетът изрази също така загриженост относно COVID ситуацията в африканският регион.

Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.

„Освен това Комитетът призна, че продължителният характер на пандемията от COVID-19 представлява допълнителна тежест в контекста на сложни хуманитарни извънредни ситуации, масова миграция, разселване на населението и други кризи“, заявиха от СЗО.

Комитетът предложи на държавите да обмислят преразглеждане на плановете за готовност и реагиране и на политиките за подпомагане, за да бъдат отчетени тези взаимозависимости.

Related posts

Здравният министър: Ако броят на заразените се увеличава, ще има нови мерки

Дани Тренчева

ЕК иска до 10 години затвор за престъпления срещу околната среда

Дани Тренчева

Свършила е ваксината „Пфайзер/Бионтех“ в „Пирогов“

Дани Тренчева

2018 са новозаразените с COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Двама от пострадалите на АМ „Струма“ вече са в Скопие

Дани Тренчева

Одобрението на хапчето на Merck срещу COVID-19 може да се забави

Дани Тренчева

Leave a Comment