27.03.2023
Covid-19 Свят

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Новият щам на COVID-19 Омикрон, който вече е открит в десетки страни, за сега все още не е причинил нито един смъртен случай, съобщиха от Световната здравна организация, цитирана от АФП.

Ще са необходими още няколко седмици, за да се установи доколко е заразен новият щам и дали причинява по-тежко протичане на болестта, заяви Майкъл Райън, директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации в здравеопазването.

„Възнамеряваме да получим отговорите, от които всички се нуждаят“, подчерта той.

Експертите не изключват, че поради активното си разпространение Oмикрон е в състояние да предизвика повече от половината от новите случаи на COVID-19 в Европа през следващите няколко месеца.

Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че Омикрон вариантът е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са регистрирани над сто заразени. Има случаи в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия, Португалия, Шотландия, Нидерландия, а вероятно и във Франция, Швейцария и Австрия. /БГНЕС

Related posts

МБАЛ Благоевград регистрира тревожен ръст на усложнения от Covid-19

Дани Тренчева

МОН: Двойно увеличение на учениците с положителни тестове за седмица

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Дани Тренчева

2523 на 100 хиляди е заразната заболеваемост в Благоевград

Дани Тренчева

Синдикати са против тестове за учениците да се плащат от училищата

Дани Тренчева

Регистриран е нов опасен вариант на коронавируса

Дани Тренчева

Leave a Comment