20.04.2024
Covid-19 Свят

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Новият щам на COVID-19 Омикрон, който вече е открит в десетки страни, за сега все още не е причинил нито един смъртен случай, съобщиха от Световната здравна организация, цитирана от АФП.

Ще са необходими още няколко седмици, за да се установи доколко е заразен новият щам и дали причинява по-тежко протичане на болестта, заяви Майкъл Райън, директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации в здравеопазването.

„Възнамеряваме да получим отговорите, от които всички се нуждаят“, подчерта той.

Експертите не изключват, че поради активното си разпространение Oмикрон е в състояние да предизвика повече от половината от новите случаи на COVID-19 в Европа през следващите няколко месеца.

Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че Омикрон вариантът е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са регистрирани над сто заразени. Има случаи в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия, Португалия, Шотландия, Нидерландия, а вероятно и във Франция, Швейцария и Австрия. /БГНЕС

Related posts

Двама души бяха спасени в днешния девети ден след земетресенията в Турция

admin

Д-р Виткова: България вече е във фазата на Омикрон

Дани Тренчева

Гърция стартира ваксинация на деца между 5 и 11 години

Дани Тренчева

Нова Зеландия забранява на следващите поколения да пушат цигари

Дани Тренчева

178 са новите случаи на КОВИД-19 , двама са починали

admin

6,2 по Рихтер разтърси Крит, има предупреждение за цунами

Дани Тренчева

Leave a Comment