25.07.2024
Covid-19 България

Сертификатът за ваксиниран – безсрочен, за прекарал COVID – едногодишен

„Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 – едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед“. Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.

„Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни“, добави тя.

Проф. Аргирова отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта: „Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден – от 60 души на легло двама са ваксинирани“.

„Постковид синдромът – сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават“, допълни Аргирова.“

Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи – хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика“.

Related posts

Две катастрофи с пострадали затвориха международния булевард в Русе, в посока „Дунав мост“

Жребий в ЦИК определя кой с какъв номер ще е в бюлетините за изборите

Дани Тренчева

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

Дани Тренчева

От днес отпадат маските и зелените сертификати в Англия

Дани Тренчева

Работата по досъдебното производство по случая „Nеxo“ продължава

admin

Кирил Петков: Признателен съм на българските военни за техния професионализъм, мъжество, всеотдайност и достойна служба

Leave a Comment