13.04.2024
Covid-19 България

Сертификатът за ваксиниран – безсрочен, за прекарал COVID – едногодишен

„Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 – едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед“. Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.

„Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни“, добави тя.

Проф. Аргирова отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта: „Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден – от 60 души на легло двама са ваксинирани“.

„Постковид синдромът – сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават“, допълни Аргирова.“

Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи – хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика“.

Related posts

Манолова: Първите 100 дни на правителството преминаха под знака на пълна безпомощност

Безплатни профилактични прегледи през април и май в общинските болници в София

admin

Внимание, рязка промяна на времето: Кога идват валежи от дъжд и сняг

admin

Внимание, отрицателни температури! Жълт код за 19 области

admin

Николай Василев: Наложеният мораториум беше българска измислица

Дани Тренчева

Верижна катастрофа на магистрала „Тракия”

Дани Тренчева

Leave a Comment