18.06.2024
България Икономика

Сачева: 24 организации може да затворят социални услуги заради скъпия ток

Вече 24 неправителствени организации в страната са сигнализирали, че поради високите сметки за електроенергия могат да затворят центрове за социални услуги, заяви депутатът и бивш министър на труда и социалната политика Деница Сачева на пресконференция в Добрич, предаде БТА.

По думите й средно с 5 000-10 000 лева са нараснали месечните сметки за ток за социалните услуги в страната и плащането им е непосилно. Народният представител коментира, че стандартът за социалните услуги е нисък, а освен това от началото на годината действа нова наредба за възнагражденията в социалния сектор, която също изисква финансов ресурс.

Силно сме обезпокоени от представения от Министерството на финансите проект за бюджет за 2022 година, заяви Деница Сачева, която е и областен координатор на ГЕРБ-Добрич. Тя добави, че предвидените средства за социални услуги се увеличават с 31 на сто, но този ръст на практика ще покрие само увеличението на минималната работна заплата. Според Сачева новият стандарт за социалните услуги няма да може да подкрепи социалните заведения при плащането на високите сметки за електроенергия.

При високите цени на тока апелираме за 100 на сто компенсации на небитовите крайни потребители – болници, училища, детски градини, социални услуги и други. Настояваме за намеса на държавата, каза депутатът и добави, че засега има само „поредица от неадекватни решения на управляващите и концентриране върху персонални кадрови промени“.

Снимка: БГНЕС

Related posts

МС удължава мерките в помощ на туризма, назначени са 9 нови областни управители

Дани Тренчева

9 152 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Тежкотоварният трафик ще бъде забранен със знаци по селата

Почитаме паметта на свети Йоан Златоуст

admin

Няма опасност за живота на децата, пострадали в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment