25.04.2024
Свят

Газпром твърди, че газохранилищат в Европа са празни на 80%

От европейските газохранилища към 29 януари са били изтеглени 80,3 процента или четири пети от нагнетените в тях през лятото количества газ, съобщи Газпром, позовавайки се на данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE)

Обемът на газа в подземните газови хранилища (ПГХ) е с 27,3 процента по-малко от миналогодишното равнище, по изчисления на руския газов холдинг, цитиран от ТАСС.
Общото равнище на запълненост на ПГХ в Европа е намаляло до 39 процента, а в страни като Германия и Франция показателят е съответно 37 и 36%. Минимални нива на запълненост в европейските се наблюдават от 11 януари 2022 година.

Подобна е ситуацията в украинските ПГХ, където към 29 януари запасите са били на 46,1 на сто спрямо миналогодишните и с 3,8 милиарда куб. метра по-малко от началото на нагнетяването през април 2021 година. В момента в хранилищата в Украйна има 11,5 милиарда куб. метра газ.

В същото време постъпването на втечнен природен газ (ВПГ) на терминалите към газопреносната система на Европа през януари е било рекордно за този месец от началото на статистиката през 2011 година.

Източник: БТА

Related posts

ЕЦБ: Намаляват финансовите рискове, свързани с пандемията, но те все още съществуват

Дани Тренчева

British Lawmakers Accuse Facebook of Failing to Aid Inquiry Into ‘Fake News’

admin

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

Реакцията на света след решението на Москва

Дани Тренчева

Беларуски специалисти ще осигуряват електричество на АЕЦ „Чернобил“

Дани Тренчева

Откриха още едно тяло на борда на изгорелия ферибот в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment