28.03.2023
България Икономика

Само 20% от българите успяват да спестяват

Финансовата грамотност в България е 58%, това пхоказват последните анализа на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е малко над средното равнище за региона, но под средното за ЕС.

Последиците от пандемията са видими, но макар и да е трудно да се изчислят щетите, е ясно, че бюджетът на българина се свива.

За „Твоят ден“ кредитния консултант Тихомир Тошев сподели, че ако се гледа общата статистика , българинът е спестил доста, тъй като депозитите са нараснали с 10% в банковата система и вече има над 62 милиарда. 

Но това не показва състоянието на масовия българин – само около 20% от тях успяват да спестяват и да трупат депозити в банките. 80% вече са похарчили част от спестяванията си и ще продължават да го правят заради тежката ситуация с цените на консумативи и стоки.

Според специалиста у нас няма правилно планиране на семейния бюджет и подчерта, че спестяването от доходите всеки месец е много важно, когато настъпят трудни времена, а за хората с кредити това е задължително.

Тихомир Ташев заяви още, че доходите могат да се защитят от инфлацията чрез инвестиции с по-висока доходност.

Източник: NOVA

Related posts

Президентът очаква конкретни стъпки по многобройните обещания на РС Македония

admin

Близо 6 на сто положителни тестове за Covid-19 у нас

Дани Тренчева

515 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалитe 24 часа

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

МВР задържа 43-ма нелегални мигранти край Костинброд

Дани Тренчева

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас остава в ареста

admin

Leave a Comment