19.03.2024
Covid-19 Свят

Вирусолог: Предстои масово заразяване с Омикрон и скорошен край на пандемията

През следващите седмици ще настъпи масово заразяване с Омикрон, а заедно с имунитета от ваксинациите това ще доведе до скорошен край на пандемията. Още тази година ще се върнем към нормалния живот, предричат вирусолози, цитирани от Deutsche Welle.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че още през 2022 година ще можем да се върнем към нормалния живот. В интервю за „Тагесшпигел“ експертът казва, че „с помощта на ваксинациите досега е измината достатъчно голяма част от този път“.

„Неизбежно е: рано или късно всички ще се заразят с коронавируса“

Именно благодарение на имунизациите, според Дростен, инфекциите с новия вариант на коронавируса Омикрон протичат значително по-меко. Вирусологът ги сравнява с „пътуващ влак, на който се качваме в движение“. Добрата новина в случая е, обяснява Дростен, че в момента този влак се движи с удобна за нас бавна скорост, макар никой да не може да изключи вероятността по-късно той отново да засили скоростта.

Според вирусолога вариантът Омикрон представлява шанс, но само ако е изпълнена една предпоставка – благодарение на имунизациите обществото да има вече широк имунитет срещу коронавируса. В интервюто за „Тагесшпигел“ Дростен казва и това: „Рано или късно всички ще се заразят със SARS-CoV-2 – това е неизбежно. Няма как цялото население да си поставя бустерни дози през няколко месеца“.

Експертът твърди, че имунитетът сред населението се развива в правилната посока: „Но и занапред ваксинирането ще играе решаваща роля, защото за неваксинираните вирусът е особено опасен“, казва Дростен. „Германия в момента е на път да обяви пандемията за приключена и да заяви началото на ендемичната фаза, но поради големия дял възрастни хора в обществото сме принудени да постигаме имунитета чрез ваксинации, защото естествените инфекции с коронавируса биха причинили смъртта на прекалено много хора“, подчертава реномираният учен. Според него Германия трябва да извърви остатъка от пътя, за да може в хода на 2022 година да навлезе в ендемичната фаза и да обяви пандемията за приключена.

На въпрос дали някога ще можем да живеем както преди пандемията, ученият отговаря с думите: „Да, абсолютно. В това съм напълно убеден“. Кристиан

Дростен предрича и потенциален следващ пробив в битката срещу коронавируса. Според него в бъдеще навярно ще има спрей, съдържащ отслабени вируси или някакъв техен вариант, който при впръскване в носа да защитава лигавицата и да създава имунитет. През идната зима обаче все още може да има висок брой инфекции, казва експертът и добавя: „Навярно отново ще трябва да носим маски в закритите помещения, тъй като защитата ще е намаляла, а рисковите групи ще трябва да бъдат предпазвани по-интензивно“.

Скорошен край на пандемията?

Епидемиологът Клаус Щьор, дългогодишен експерт към СЗО, също предрича скорошен край на пандемията. Според него през следващите седмици ще настъпи масово естествено заразяване с Омикрон, което няма как да се предотврати.

Това, според Щьор, ще създаде естествен имунитет, който „ще надгради имунитета от ваксинациите“. Двата имунитета заедно ще доведат до трайна имунна защита, така че да е излишно поставянето на четвърти, пети, шести и по-нататъшни бустерни дози. Чак през есента, според експерта, ще трябва да се прецени отново дали на хората над 60-годишна възраст да се предложи нова подсилваща ваксинация.

Related posts

Гърция удължава COVID мерките

Дани Тренчева

British Lawmakers Accuse Facebook of Failing to Aid Inquiry Into ‘Fake News’

admin

ОМИКРОН: Какви са симптомите на новия вариант на COVID

Дани Тренчева

Еврокомисията няма да препоръчва задължително ваксиниране срещу COVID-19

Дани Тренчева

Европейската комисия обмисля сертификати за антитела, ако има подкрепа от учените

Дани Тренчева

Санкционират презапасяването със стоки в Турция

Дани Тренчева

Leave a Comment