01.07.2022
Свят

Русия забрани британски авиокомпании да използват въздушното й пространство

Русия забрани на британските авиокомпании да кацат на нейните летища или да пресичат въздушно й пространство. Това съобщи държавният регулатор за гражданското въздухоплаване, цитиран от Ройтерс. 

Това се случи след като Лондон спря полетите на руския национален авиопревозвач „Аерофлот“ във Великобритания в отговор на решението на Кремъл да нападне Украйна.

Налагането на руските ограничения върху британските авиокомпании е ответна мярка на забраната за полетите на „Аерофлот“, каза британският министърът на отбраната Бен Уолъс.

„Мисля, че това е ответът им, затова че забранихме на „Аерофлот“ да използва (въздушното пространство – бел. р.) и каца във Великобритания. Това е техният отговор в стил „зъб за зъб““, добави Уолъс в предаването „Добро утро, Великобритания“ на телевизия Ай Ти Ви.

Главният изпълнителен директор на Ай Ей Джи (IAG), която е собственик на „Бритиш еъруейз“ (British Airways), Луис Гайего каза, че компанията избягва да лети над руското въздушно пространство и отменя полетите си до Москва.

„За нас ефектът не е голям, защото в момента летим само до малък брой дестинации в Азия и можем да пренасочим полетите си“, допълва Гайего. 

Източник: БТА

Related posts

21 февруари – ден на майчиния език

Дани Тренчева

Председателят на ЕП: Приветстваме кандидатурата на Украйна и ще работим за нея

Дани Тренчева

СЗО призова болниците в Украйна да не бъдат мишени

Дани Тренчева

ЕК иска удължаване срока на действие на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Два труса в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Земетресение в Турция

Дани Тренчева

Leave a Comment