19.04.2024
Covid-19 Свят

Ковид по света

Според седмичния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в сряда, броят на новите случаи на коронавирус в периода от 2 до 8 януари в глобален мащаб възлиза на около 2,9 милиона. Смъртните случаи са повече от 11 000.

Това представлява намаление на новите инфекции и на починалите съответно с 9 процента и с 12 процента, но СЗО предупреждава, че трябва да се вземат предвид и фактори като по-малкото изследвания и забавянето на оповестяването на резултатите в много държави по време на празничния сезон в края на годината.

През последните 28 дни (от 12 декември 2022 г. до 8 януари 2023 г.) по света са регистрирани над 13,9 милиона новозаразени и над 49 000 починали. Това представлява увеличение съответно с 10 и с 22 процента спрямо предходните 28 дни.

Към 8 януари в световен мащаб са регистрирани над 659 милиона потвърдени случая и над 6,6 милиона смъртни случая.

На регионално равнище броят на новорегистрираните случаи през отчетната седмица е намалял в пет от шестте региона на СЗО. В Европейския регион той е спаднал с 36 процента, в региона на Югоизточна Азия с 27 процента, в Африканския регион с 23 процента, в региона на Северна и Южна Америка със 7 процента, а в Източносредиземноморския регион с един процент. В Западнотихоокеанския регион е отчетено увеличение на инфекциите с един процент.

Броят на новорегистрираните смъртни случаи през последната седмица е намалял в четири региона. В Африка е регистриран спад от 53 процента, в Европейския регион от 34, в региона на Югоизточна Азия от 19 процента, а в региона на Северна и Южна Америка от три процента.

Увеличение на смъртните случаи се наблюдава в Източносредиземноморския регион и в Западнотихоокеанския регион, където броят на починалите от коронавирус през последния седемдневен отчетен период се е увеличил съответно с 31 и с 5 процента.

На национално равнище ниво най-много нови случаи за периода между 2 и 8 януари са регистрирани в Япония – 1 070 496 (или с 13 процента повече спрямо предходната седмица),  САЩ – 462 944 нови (ръст от 17 процента), Република Корея – 403 800 нови случая (спад от 12 процента), Китай – 204 609 (спад от 6 процента) и Бразилия – 145 933 (спад от 29 процента).

Най-голям брой нови смъртни случаи са регистрирани в Бразилия – 926, Китай  – 722 и Франция  – 621.

 

Навършиха се три години от обявяването на първия смъртен случай от коронавирус в света 

Първият човек, за който има официални данни, че е починал от заболяването на 11 януари 2020 г., беше 61-годишен китаец, вероятно посетил пазара в Ухан, където беше открит първият случай на КОВИД-19. Тогава започна пандемията, която промени целия свят, отбелязва германската телевизия Ен Де Ер. Оттогава насам Китай е блокиран и се опитва да сведе инфекциите до минимум. Миналия месец страната направи рязък обрат в политиката си за „нула ковид“, но същевременно изглежда, че новите инфекции там се разпространяват неудържимо.

СЗО предполага, че Пекин все още не е обявил всички смъртни случаи, свързани с коронавируса. Според Мария ван Керхов, американски епидемиолог-инфекционист в СЗО, Китай е допуснал „много значими информационни пропуски“.

В началото на тази седмица властите в третата по големина китайска провинция Хънан, където живеят около 88,5 милиона души, съобщиха тревожната новина, че 90 процента от населението ѝ е било инфектирано с коронавирус, предаде Би Би Си. На пресконференцията на местните власти не бе уточнен времевият период на разпространението на въпросните инфекции, но според британската телевизия повечето случаи най-вероятно са от последните няколко седмици.

Според китайското министерство на транспорта по време на Лунната нова година, която започна на 7 януари и продължава 40 дни, се очакват повече от два милиарда пътувания в цялата страна. Това е два пъти повече от миналогодишните пътувания и над 70 повече процента от тези, регистрирани през 2019 г. преди появата на пандемията в Ухан, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това във вторник регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви, че вълната от коронавирус в Китай този път не е повод за безпокойство на стария континент. Това по думите му се дължи на факта, че двата варианта на коронавируса, които се разпространяват в Китай, вече се срещат и в Европа според данни, предоставени от китайските здравни власти.

„Споделяме общия възглед с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, че този път не се очаква сегашната вълна в Китай да окаже значително въздействие върху епидемичната ситуация около коронавируса в Европа“, заяви Клуге, цитиран от информационния портал на ООН news.un.org.

На този етап ограниченията за пътувания, които някои европейски държави наложиха за пътници, пристигащи от Китай, са „неоснователни“, каза още Клуге.

Той подчерта, че предпазните мерки  трябва „да се основават на науката, да бъдат пропорционални и недискриминационни“.

Вчера Виталий Зверев, директор на Научноизследователския институт за ваксини и серуми „И. И. Мечников“, изрази мнението, че не е необходимо да се въвеждат допълнителни мерки в Русия поради разпространението на коронавируса в Китай, предаде ТАСС.

„Имаме колективен имунитет, много хора са преболедували коронавируса, особено варианта Омикрон. Той е в страната от януари миналата година. Омикрон се променя, но нищо не се случва. Не мисля, че трябва да се предприемат действия“, каза експертът.

Най малко 10 страни в Европа, Северна Америка и Азия заявиха, че въвеждат нови изисквания за тестване на пътниците, които пристигат от Китай.

Същевременно здравните системи на страни като Великобритания и Франция започнаха отново да се задъхват под тежестта на недостига на персонал и липсата на легла, съобщи в сряда Би Би Си. Във Франция има повече лекари и много повече медицински сестри, отколкото във Великобритания, но френската здравна система продължава да е в криза.

Президентът Еманюел Макрон обеща да промени начина, по който се финансират болниците, и да освободи лекарите от административните им ангажименти, отнемащи голяма част от времето им, за да се сложи край на „усещането за безкрайна криза“ в здравеопазването.

Натискът върху болниците и общопрактикуващите лекари в страната продължава да се увеличава с тройния удар от зимни заболявания, накарал медицинските служители да нарекат този месец „черния януари“.

Някои френски болници съобщават, че до 90 процента от персонала им е в „протестен отпуск по болест“ заради условията, в които медиците са принудени да работят.

Вторият по големина профсъюз на здравните работници във Франция тази седмица призова за „безсрочен протест“ след двуседмичните стачки на общопрактикуващите лекари.

В САЩ правителството на Джо Байдън удължи срока на обявеното във връзка с пандемията извънредно положение до април, тъй като силно заразният подвариант на Омикрон Екс Би Би 1.5 (XBB.1.5) засилва опасенията, че тази зима страната може да се сблъска с нова вълна от хоспитализации.

САЩ подновяват извънредното положение на всеки 90 дни, откакто то бе обявено за първи път през януари 2020 г. от правителството на Доналд Тръмп.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията Екс Би Би 1.5 вече представлява около 28 процента от случаите на коронавирус в страната, а разпространението му в световен мащаб се увеличава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

СЗО: Европа влиза в примирие с COVID-19

Дани Тренчева

523 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

1256 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Маските няма да са задължителни в градския транспорт от четвъртък

admin

ЕП подкрепи забрана за двигатели с вътрешно горене

6007 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment