22.04.2024
България Политика

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е  юридически неграмотен и политически порочен

„Проектът за промени в Конституцията е  юридически неграмотен и политически порочен. След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт.“

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти подготвяните промени в основния ни закон от ПП-ДБ, които трябва да бъдат внесени за обсъждане в парламента.

Според държавния глава конституционната реформа, подготвяна от управляващото мнозинство, представлява погазване на основополагащи принципи за баланс между властите.

„Според мен е една открита заявка за превземане на съдебната власт“, каза Радев.

„Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше“, допълни държавният глава.

„Докато редовните правителства, особено последното, демонстрираха управленска немощ и разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и решителност, както и работа в името на хората. Докато стояха с руски посредници за по-скъп газ, невъзможност да завършат интерконектора с Гърция и високите, смазващи цени на горивата, служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо“, смята държавният глава. По думите на Радев заслуга на служебния кабинет е също „Лукойл“ да се регистрира в България, както и множеството изготвени законопроекти.

Президентът определи идеята за смяна на националния празник с 24 май като „покушение срещу историята“ се обяви „категорично срещу такива експерименти“.

„Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята. Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини“, заяви Радев.

Related posts

ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на Иван Гешев

Днес е един от най-светлите християнски празници. Бъдни вечер е

Дани Тренчева

Измама с продажба на дърва за огрев

admin

Съветникът на вътрешния министър: Предстоят действия на МВР за изборните престъпления

admin

Медиците от Видин прекратяват гладната стачка

Дани Тренчева

Дават на прокурор удълбочаването на варненското пристанище

Leave a Comment