19.04.2024
България

Прокуратурата анализира 10 компютърни експертизи по разследването, по което Борисов беше арестуван

Прокуратурата анализира резултатите от 10 компютърно-технически експертизи, които са били изготвени по разследването, по което за 24 часа бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севдалина Арнаудова.

Това се разбира от отговор на Софийска градска прокуратура на запитване на „Дневник“.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа на 17 март по разследване, започнало по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ от края на 2021 г. до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той препредава разказите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата си на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов срещу прокарването на поправка в Закон за хазарта, която да му позволи да плаща по-малки такси. В деня на ареста – 17 март, е бил разпитан и премиерът Кирил Петков за получен доклад от Министерството на финансите за дейността на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ и Дирекция “Национален фонд“ при Министерството на финансите.

Арестът стана малко след посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България и след като бизнесменът с поне 18 обвинения Васил Божков е бил разпитан от европейски делегиран прокурор.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха освободени, като прокуратурата отказа да им повдигне обвинения и да иска постоянното им задържане с мотив, че липсват доказателства. Те повториха почти всички действия, извършени и от полицията, но до нови арести или обвинения не се стигна. Случаят стана повод за поредното напрежение между МВР и държавното обвинение за това кой и как си върши работата.

Малко след това от Европейската прокуратура съобщиха, че работят по сигнали за системна корупция. Впоследствие съдът призна арестите на Борисов и Горанов за незаконни.

И едни записи от камери

Близо две седмици след арестите прокуратурата поиска списък с всички български и чуждестранни граждани, които са влезли в Министерския съвет за периода 23 февруари – 23 март. Писмото беше изпратено до Национална служба „Охрана“ с искане за предоставяне на записи от видеонаблюдение, обхващащи всички входове и изходи на Министерския съвет. Искането е подписано от прокурор Марина Ненкова (командирована в градска прокуратура). При търсене на номера на споменатото досъдебно производство в системата на прокуратурата излиза, че няма такава преписка. Честа практика на държавното обвинение е да засекретява обществено интересни разследвания, като не позволява да има информация за тях при проверка в системата.

Тогава като възможна причина за действията на прокуратурата се смяташе среднощния брифинг на вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков от 18 март късно вечерта в Министерския съвет. Според адвоката на Бойко Борисов Менко Менков това е бил „парадоксален начин да представиш пред медиите доказателства за собствената си престъпна дейност“. Менков обясни, че разследващите полицаи са независими и дори преките им началници не могат да им дават никакви указания. По време на късния брифинг Рашков казал, че разследващите полицаи чакат на втория етаж в Министерския съвет, въпреки че нито той, нито премиерът нямат правомощия да дават указания, продължи адвокатът. Според Менков в кабинета на министър-председателя е имало среща между него, вицепремиера Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков с всички разследващи полицаи, работили по този случай. Те са давали указания и са се чудили какво да правят, че да бъде задържан Борисов, твърди Менков.

От прокуратурата досега официално не са коментирали дали искането за видеозаписите на това кой е влизал в сградата на правителството е свързано с разследването, по което Борисов беше арестуван. От отговора до „Дневник“ се разбира, че искането е именно по това досъдебно производство.

Related posts

Надежда Йорданова: Коалицията е трудна, но трябва да се подходи със смирение’

admin

Нова гореща вълна в Западна и Централна Европа

admin

Важна информация от АПИ

admin

Прогноза за времето

admin

Влиза в сила зеленият сертификат за антитела

Дани Тренчева

Тежка катастрофа затвори пътя София – Варна край Омуртаг

Дани Тренчева

Leave a Comment