22.04.2024
България

Румен Радев: Има риск да загубим въздушния си суверенитет

Президентът на България Румен Радев осъди недопустимата и братоубийствена война в Украйна и в присъствието на президента на Полша Анджей Дуда призова за нейното прекратяване.

,,Тази война причинява не само разрушения и страдания, тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива система, градена в продължение на десетилетия. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигуроснст и тук ние, заедно с Полша, сме единни за укрепване за Източния флант на Алианса“, заяви Радев.

Той допълни, че формирането на многонационални бойни групи е част от усилията за укрепването на Източния фланг на НАТО, но подчерта, че това не отменя отговорностите ни като държава, а именно – изграждане и развиване на собствен отбранителен капацитет.

За сравнение Румен Радев посочи, че в Полша разходите за отбрана са се вдигнали от 2,5 на 3% от БВП, а в бъдеще се обмисля този процент да достигне и до 4. Той отбеляза още, че в съседна Румъния вече вървят усилени процеси по модернизация на въоръжените сили.

Годините наред неглижирането на проблемите доведоха до дефицит на способности, поради което са нужни мерки за тяхното преодоляване. Особен критичен е проблемът с изтребителната авиация, алармира Радев.

По думите му доставката на изтребителите Ф-16 би могла да се реализира около 2030 г. и ако България не предприеме мерки, рискуваме да загробим 110-годишната ни авиация и да загубим нашия въздушен суверенитет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Важна информация от АПИ

admin

Полицията няма да разследва палежа на 500 годишен дъб

admin

Засилват контрола по спазване на противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Прогноза за времето 24 декември 2021

Дани Тренчева

Влак блъсна кола на жп прелез във Великотърновско, двама души загинаха

Дани Тренчева

Днес Православната църква почита Света Емилия

admin

Leave a Comment