06.10.2022
Covid-19 Свят

Рекорден брой заразени с коронавирус в Източна Европа

В началото на новата седмица случаите на заразяване с коронавирус в света надхвърлиха 250 милиона, предаде Ройтерс. Някои страни в Източна Европа регистрираха рекорден брой заразени, въпреки че вълната на заразяване с варианта Делта на коронавируса започва да отшумява и много страни разхлабват ограниченията, свързани с търговията и туризма.

Средният брой на случаи на заразяване е намалял с 36 процента през последните три месеца, става ясно от анализ на Ройтерс. С вируса обаче продължават да се заразяват по 50 милиона души на всеки 90 дни. Предполага се, че това се дължи на варианта Делта.

За сравнение, беше необходима около година за регистрирането на първите 50 милиона случая на заразяване с коронавирус.

Здравни експерти хранят оптимизъм, че много държави са преодолели най-лошия период от пандемията благодарение на ваксините и на естествената защита, която организмите формират при контакт с вируса. Те обаче се опасяват, че по-студеното време и предстоящите събирания по повод зимните празници могат да доведат до по-голяма заболеваемост.

„Мислим, че от сегашния момент до края на 2022 г. ще успеем да установим контрол върху вируса Е и значително ще намалим броя на заразените и на смъртните случаи“, заяви пред Ройтерс на 3 ноември представителката на СЗО Мария Ван Керхов.

Броят на заразените продължава да расте в 55 страни по света, като в Русия, Украйна и Гърция бяха регистрирани рекордни нива на случаи на заразяване.
Източна Европа е един от регионите с най-малко хора, ваксинирани срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Related posts

ЕС отново обсъжда как да свали цените на газа

Дани Тренчева

6 130 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Област Благоевград навлезе в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Над 135 хил. души в област Благоевград вече са ваксинирани срешу COVID – 19, от тях 13 хил. са с бустерна доза

Дани Тренчева

Проф. Сербезова създаде работна група, която ще извърши анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в България

Дани Тренчева

Д-р Атанасова: Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване случаите на COVID

admin

Leave a Comment