24.04.2024
Covid-19 Свят

Рекорден брой заразени с коронавирус в Източна Европа

В началото на новата седмица случаите на заразяване с коронавирус в света надхвърлиха 250 милиона, предаде Ройтерс. Някои страни в Източна Европа регистрираха рекорден брой заразени, въпреки че вълната на заразяване с варианта Делта на коронавируса започва да отшумява и много страни разхлабват ограниченията, свързани с търговията и туризма.

Средният брой на случаи на заразяване е намалял с 36 процента през последните три месеца, става ясно от анализ на Ройтерс. С вируса обаче продължават да се заразяват по 50 милиона души на всеки 90 дни. Предполага се, че това се дължи на варианта Делта.

За сравнение, беше необходима около година за регистрирането на първите 50 милиона случая на заразяване с коронавирус.

Здравни експерти хранят оптимизъм, че много държави са преодолели най-лошия период от пандемията благодарение на ваксините и на естествената защита, която организмите формират при контакт с вируса. Те обаче се опасяват, че по-студеното време и предстоящите събирания по повод зимните празници могат да доведат до по-голяма заболеваемост.

„Мислим, че от сегашния момент до края на 2022 г. ще успеем да установим контрол върху вируса Е и значително ще намалим броя на заразените и на смъртните случаи“, заяви пред Ройтерс на 3 ноември представителката на СЗО Мария Ван Керхов.

Броят на заразените продължава да расте в 55 страни по света, като в Русия, Украйна и Гърция бяха регистрирани рекордни нива на случаи на заразяване.
Източна Европа е един от регионите с най-малко хора, ваксинирани срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Related posts

Трима в неизвестност след силна експлозия във фабрика за производство на взривни вещества в Гърция

admin

Ученици в 15 области остават вкъщи до новата доставка на тестове

Дани Тренчева

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат официално одобрени утре

Дани Тренчева

СЗО: Над 360 милиона са случаите на коронавирус в света

Дани Тренчева

Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа доза

Дани Тренчева

2542 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment