07.12.2023
България

Рашков: МВР разследва експерти от КЕВР

МВР разследва експерти от КЕВР. Това обяви ресорният министър Бойко Рашков на брифинг след заседанието на МС.

„Булгаргаз“ е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение относно цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, гледащи собствените си интереси. Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази комисия и се придобиват документи, които да се включат в образуваното досъдебно производство“, каза Рашков.

„Не можем да останем безучастни и по отношение на друг отрасъл – електропроизводството. Започнали сме активна проверка и по отношение на един изключително важен за енергетиката на нашата страна обект, построен от японска фирма. В течение на няколко години назад той бавно, но сигурно е бил унищожаван, най-вероятно с оглед интересите на икономически субект от нашата страна. Ние имаме ориентация за това кой е той. В негова полза са причинени вреди на този енергиен източник. Вместо да се пристъпи към ремонт, който се е налагал на цялото съоръжение или на голяма част от  него и той да бъде извършен от японците, са ползвани гаражни фирми. Те трябвало да поправят нещо, което не е по техните сили“, разкри още вътрешният министър. И поясни, че въпросната мощност е ПАВЕЦ „Чаира“.

Той обяви, че подопечното му ведомство продължава и разследването по делата за АМ „Хемус”

„В най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Темата не е забравена“, увери министърът. 

Той коментира и твърдения на Сотир Цацаров, чийто достъп до класифицирана информация беше отнет. „Аз нямам такива права. Това са правомощия на ДАНС. МВР няма отношение към тази процедура. Не ме притеснява заявлението му, че желае да ме види в съда”, заяви Рашков.

Източник: NOVA

Related posts

Нов кръг от преговори между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната – Демократична България

admin

Тримата сирийци премазали полицейския патрул в Бургас се признаха за виновни

admin

Почитаме Свети пророк Авакум и Преподобните Йоан и Андрей

Дани Тренчева

Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Дани Тренчева

Синдикати са против тестове за учениците да се плащат от училищата

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Газ има и потребителите ще бъдат компенсирани

Leave a Comment