28.03.2024
България

Рашков: МВР разследва експерти от КЕВР

МВР разследва експерти от КЕВР. Това обяви ресорният министър Бойко Рашков на брифинг след заседанието на МС.

„Булгаргаз“ е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение относно цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, гледащи собствените си интереси. Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази комисия и се придобиват документи, които да се включат в образуваното досъдебно производство“, каза Рашков.

„Не можем да останем безучастни и по отношение на друг отрасъл – електропроизводството. Започнали сме активна проверка и по отношение на един изключително важен за енергетиката на нашата страна обект, построен от японска фирма. В течение на няколко години назад той бавно, но сигурно е бил унищожаван, най-вероятно с оглед интересите на икономически субект от нашата страна. Ние имаме ориентация за това кой е той. В негова полза са причинени вреди на този енергиен източник. Вместо да се пристъпи към ремонт, който се е налагал на цялото съоръжение или на голяма част от  него и той да бъде извършен от японците, са ползвани гаражни фирми. Те трябвало да поправят нещо, което не е по техните сили“, разкри още вътрешният министър. И поясни, че въпросната мощност е ПАВЕЦ „Чаира“.

Той обяви, че подопечното му ведомство продължава и разследването по делата за АМ „Хемус”

„В най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Темата не е забравена“, увери министърът. 

Той коментира и твърдения на Сотир Цацаров, чийто достъп до класифицирана информация беше отнет. „Аз нямам такива права. Това са правомощия на ДАНС. МВР няма отношение към тази процедура. Не ме притеснява заявлението му, че желае да ме види в съда”, заяви Рашков.

Източник: NOVA

Related posts

Номерата в бюлетините за изборите 2 в 1 вече са ясни

Дани Тренчева

„Тренд“: 34,3% избирателна активност към 18 ч.

Дани Тренчева

Мъгла затруднява движението на Предел и в Благоевград

admin

Евакуираха мол в София

Дани Тренчева

Минстър Сербезова: До два месеца ще стане ясно направеното до сега по проекта за детска болница

Дани Тренчева

Христо Иванов: Kоалицията трябва да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ

Leave a Comment