23.03.2023
Благоевград Пулсът на Югозапада

Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград

Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград. 17 демо машини вече са разпределени по общините и на тях хората ще могат да гласуват експериментално.

Стартира разяснителната кампания сред хората за машинното гласуване за предстоящите избори на 14 ноември. 17 демо машини вече са предоставени на общините, а представители на местната власт вече разясняват на избирателите как да гласуват. Кампанията започна от фоайето на Община Благоевград.
Избирате си първо политическа партия и след това преференция, ако желаете, ако желаете някаква корекция, можете да си промените избора и пак ви връща отначало.

Радослав Митрев, говорител на РИК Благоевград:
„Задачата на всяка една община е тази машина, която я виждате пред вас е да стигне до всяко едно населено място в дадената община, за да може желаещите да направят опит за гласуване с тех, т.к изборът е малко по-особен, имаме две бюлетини, едната е за президент, другата за НС. Идеята е да видят как става и да не се плашат в самия изборен ден.“
Винаги слагате с чипчето напред, както на банкомата. Бутате до края. +Сега ще излезнат 2 бележчици. Изчаквате да чуете звуков сигнал. Готово, показаха разяснителите.

 • Има ли нещо сложно?
 • Не, не.
 • Ще се справят ли възрастните хора според вас?
 • Ами зависи, мисля че да.
  Кампанията се осъществява съвместно Областна администрация, Районна избирателна комисия и община Благоевград.
  Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград:
  „Може би това е малко по-различното от предходните избори, че трябва предварително да изберат, дали и за двете – за президент или за парламент ще избират или само за едно от двете, защото когато се стигне до един етап, нямат опция да се върнат.
  Абсолютно всеки един от нас борави с банкомати, в социалните мрежи влиза чрез смартфони и таблети и т.н, така че смятаме, че няма да има затруднения.Разяснителна кампания сред населението ще има и по селата.

Related posts

Дядо Коледа пристига в село Полена на 18 декември, за да се срещне лично с децата и заедно да запалят коледните светлини

Дани Тренчева

Децата от Детска градина „Радост“ – филиал Крупник и горски служители засадиха фиданки по повод Седмицата на гората

admin

Бус се вряза във витрина на магазин в Гоце Делчев

Дани Тренчева

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов бе официален гост на тържественото откриване на Академичната 2022/ 2023 г. в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Катастрофа на пътя Банско – Гоце Делчев, трима са пострадали

Дани Тренчева

Безпрецедентни мерки в приют за безстопанствени животни в Благоевград

admin

Leave a Comment