20.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград

Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград. 17 демо машини вече са разпределени по общините и на тях хората ще могат да гласуват експериментално.

Стартира разяснителната кампания сред хората за машинното гласуване за предстоящите избори на 14 ноември. 17 демо машини вече са предоставени на общините, а представители на местната власт вече разясняват на избирателите как да гласуват. Кампанията започна от фоайето на Община Благоевград.
Избирате си първо политическа партия и след това преференция, ако желаете, ако желаете някаква корекция, можете да си промените избора и пак ви връща отначало.

Радослав Митрев, говорител на РИК Благоевград:
„Задачата на всяка една община е тази машина, която я виждате пред вас е да стигне до всяко едно населено място в дадената община, за да може желаещите да направят опит за гласуване с тех, т.к изборът е малко по-особен, имаме две бюлетини, едната е за президент, другата за НС. Идеята е да видят как става и да не се плашат в самия изборен ден.“
Винаги слагате с чипчето напред, както на банкомата. Бутате до края. +Сега ще излезнат 2 бележчици. Изчаквате да чуете звуков сигнал. Готово, показаха разяснителите.

  • Има ли нещо сложно?
  • Не, не.
  • Ще се справят ли възрастните хора според вас?
  • Ами зависи, мисля че да.
    Кампанията се осъществява съвместно Областна администрация, Районна избирателна комисия и община Благоевград.
    Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград:
    „Може би това е малко по-различното от предходните избори, че трябва предварително да изберат, дали и за двете – за президент или за парламент ще избират или само за едно от двете, защото когато се стигне до един етап, нямат опция да се върнат.
    Абсолютно всеки един от нас борави с банкомати, в социалните мрежи влиза чрез смартфони и таблети и т.н, така че смятаме, че няма да има затруднения.Разяснителна кампания сред населението ще има и по селата.

Related posts

Такса смет скара Областната управа и Община Благоевград: ОбС решава колко да плащаме

admin

Близо 100 кучета са кастрирани за седмица в ОП „Общински приют за безстопанствени животни“ – Благоевград

Дани Тренчева

Шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Дани Тренчева

ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОРУМ ,,ОТ ФЕРМАТА ДО ТВОЯТА ТРАПЕЗА“

admin

Луда надпревара за благоустроявяне без осигурено финансиране в Благоевград

admin

8 нови случая на COVID-19 в Благоевград

Leave a Comment