22.04.2024
112 България

Разследване за тероризъм във връзка със сигналите за бомби в редица училища в страната

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна, съобщиха от държавното обвинение. Оттам допълват, че работят съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс – за тероризъм. В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт – с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

БТА припомня, че днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, поставени в училища в София, Плевен, Сливен и Бургас. През вчерашния ден също бяха подадени сигнали за взривни устройства в училища в София, Варна и Бургас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Архангеловден е!

admin

Значителна облачност днес

admin

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ за премиер

admin

Прогноза за времето за 9 декември 2021

Дани Тренчева

Правителството отпусна 18 милиона лева за български кинопродукции

Дани Тренчева

Радев в отговор на Панов: Аз съм човек на дълга

Дани Тренчева

Leave a Comment