19.04.2024
Политика

Радев предложи да дадем жилетки и каски за българите в Украйна

Полша може да ремонтира МиГ-29, а Радев и Дуда ще искат от НАТО да финансира тръбопровод за гориво

С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев в изявление след разговора му с полския си колега Анджей Дуда, който е в София.

„Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавно прекратяване на войната и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния флаг на Алианса. Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия, подчерта в началото на изявлението си Радев.

Полша може да ремонират МиГ-29

Радев отбеляза, че Полша и Румъния са държави, в които от години е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили и напомни за нуждата България да развива собствен отбранителен капацитет. Полша освен своите модерни близо 50 F-16 очаква и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана, каза Радев като отбелязва, че спомената това неслучайно.

По думите му неглижирането на отбраната и армията години наред са довели до определен дефицит на способности.

Особено критичен в България е проблемът с летателната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва, каза още Румен Радев. Той е говорил с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на МиГ-29.

По думите на държавния глава България може да очаква ексадрилна готовност за новите Ф-16 към 2030-а година, а дотогава разполагаме единствено с МиГ-овете.

Каски и жилетки за българите в Украйна

Радев посочи, че с полския му колега са обсъдили и оставащата ангажираност за оказване на помощ на бягащите от войната. Президентът Радев смята, че България спешно трябва да обсъди възможността за изпращане на индивидуални защитни средства – бронежилетки и каски на Украйна, преимуществено за районите, в които има етнически българи.

Дуда сравни Русия с нацистка Германия

Анджей Дуда определи действията на Русия в Украйна като военни престъпления и изрази надежда, че отговорните за случващото се ще бъдат изправени пред международните съдилища:

„Руската армия се държи в Мариупол по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората световна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще защити по еднозначен начин народа и суверенитета на Украйна. За да задържим руската агресия, трябва да сме сплотени и твърди и това, което ще изправим пред Русия, трябва да е толкова силно и сдържащо, че здравият разум да предотврати тази алчност за разширяване на границите за сметка на други държави.“

Полша и България ще предложат на срещата на върха в НАТО тази седмица изграждането на тръбопроводи за гориво, които минават през целия източен фланг на НАТО, съобщи още Радев след срещара. Според държавния глава част от този проект може да се финансира със средства на алианса. Т.нар. източен фланг на НАТО включва Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния и България.

Радев каза, че е в разговори с президентите на Румъния и Гърция за подобряване на инфраструктурата за доставки на гориво наред с шосейната и железопътна такава. „Говорихме за изграждане на тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния“, подчерта държавният глава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Олаф Шолц на посещение у нас в събота

admin

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Дани Тренчева

Кирил Петков: Въпросът за Северна Македония трябва да бъде решен от народните представители

Номинираха председателя на Районния съд във Велико Търново за член на ВСС от съдиите

admin

ГЕРБ внася законопроект за два нови реактора на АЕЦ „Козлодуй“

admin

Илхан Кючюк сезира ЕК заради „Възраждане“

Leave a Comment