16.08.2022
България

Радев към ПП: Едноличната премиерска власт приключи

„Поздравявам ви за изборната победа. Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас“.

Това каза президентът Румен Радев, който се срещна с представители на „Продължаваме промяната“ в рамките на консултациите за съставяне на правителство.

„Тази година проведохме три избора за Народно събрание. В резултат и трите пъти връчвам първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато“, каза Радев.

По думите му двете служебни правителства са стабилизирали страната и са показали ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи.

„Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани по време на изборите. Важно за тях е да знаят вашите приоритети и вашата готовност за формиране на ефективна управленска коалиция.
Това е и смисълът на днешната среща“, заяви Румен Радев.

„Осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес. Да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. От тази гледна точка искам да Ви уверя, че ние сме взели тази отговорност наистина присърце и идеята е, че в най-близко време се
надяваме да Ви представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии“, каза от своя страна Кирил Петков.

„На базата на тази дискусия успяхме да направим коалиционен документ, който беше приключен снощи и беше изпратен до всички наши бъдещи партньори. Той обобщава всички тези разговори и обсъжданите теми. Избрахме принципът на пропорционалност. За нас е важно всеки един от коалицията да се чувства
пълноправен партньор в общата ни работа за България“, каза още Кирил Петков.

Източник: btvnovinite.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

Почитаме Св. Лъв Велики и Св. Агапит Изповедник

Дани Тренчева

БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници

Дани Тренчева

Цяла България влезе в зелената COVID зона

Простреляха 32 годишен мъж в София

admin

Гражданите могат да предлагат кои пътища да бъдат ремонтирани през 2022 г.

Дани Тренчева

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Дани Тренчева

Leave a Comment