22.04.2024
България Политика

Радев очаква по-силно сътрудничество на страната ни с членките на НАТО

Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа за Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Очертаха се важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид, касаещи повишаване на нивото на амбиции на Алианса и повишаване на разходите за отбрана. Във входа на военните действия много от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети. Това означава нови способности, по-голяма оперативна съвместимост. Необходимо е да увеличим съвместните подготовки и учения. Всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, каза още Радев.

Трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърци и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво. Това е важен проект, както с подобрената инфраструктура. Изключиетлно важана среща с ясни послания, допълни президентът.

Президентът Радев отбеляза, че днес премиерите на Великобритания и Италия са заявили готовност да изпратят военна помощ в България.

България е отворена за участие на нашите съюзници. Така че тази многонационална батальонна група по-бързо да добие оперативните способности, добави българският държавен глава.

Радев уточни, че няма в пъти увеличение на държавните бюджети.

Има държави, които вече са постигнали 2% от БВП за отбрана. Те заявяват, че отиват на 2.5%, на 3% още от догодина. Много от тях заявяват готовност в рамките на няколко години да достигнат 4%, отбеляза още той.

По думите му пристигането на съюзническите батальони ще стане възможно най-бързо.

Държавният глава каза, че се очаква и по-силно сътрудничество на страната ни с членките на НАТО.

Очакваме по-силно индустриално сътрудничество – когато ние закупуваме военно оборудване отвън – да има по-голямо обратно взаимодействие с нас и нашата науча общност, да имаме съвместна разработка на новите оръжейни системи и съвместно производство, каза още той.

Радев коментира и включването на украинския президент Володимир Зеленски по време на срещата на НАТО.

Една от големите задачи на тази среща беше, че по никакъв начин не трябва да допускаме ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави в момента. Основната цел на Алианса е защитата по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв начин НАТО да не се намесва в този конфликт, за да избегнем Трета световна война, коментира Радев.

България е държава, която има недостиг на въоръжение. Ние трябва да придобиваме въоръжение. Всеки, който вземе това решение трябва да оцени риска и да го обяви пред българското общество. Призовах за оборудване и на цивилното общество, най-вече там, където има български граждани, каза още Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

Илияна Йотова: Местната власт в момента е най-важната власт в страната

Младеж запали апартамента си в Хасково

admin

Над 3 милиона лева за командировки командировки на полицаи по южната ни граница до април

admin

Депутатите гледат на второ четене Закона за енергетиката

Дани Тренчева

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 януари

Дани Тренчева

Leave a Comment