04.10.2023
България

Радев: България има бъдеще като ядрена държава

България има бъдеще като ядрена държава, това коментира президентът Румен Радев за бъдещето на АЕЦ „Белене“ и това дали е възможен сериозен разнобой в управляващата коалиция по тази тема.

„Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергия за чиста енергия. Това има голямо значение за държави, като България. Имаме определен прогрес. В същото време се налагат големи изисквания към инвестициите“, допълни Радев.

По думите му е крайно време България да вземе решение по тази тема. „В този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да оставим в това положение – непрекъснато отлагане и чакане. България има бъдеще като ядрена държава. Категорично“, заяви президентът.

Според Румен Радев трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика.

„България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, който инвестира. Знаете колко трудно другите държави в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното е човешкият капитал. Хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Така че очаквам възможно най-бързо решение“, посочи още държавният глава.

Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи и добри намерения изтече, чухме ги, чакаме резултатите, заяви още Радев.

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми и за потребителите, и за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия. Така че трябват адекватни мерки и ясна политика, неотложни са законови промени“, посочи държавният глава.

Президентът Румен Радев посети завод на металургична компания в Пловдив.

Източник: NOVA

Related posts

Верижна катастрофа на магистрала „Тракия”

Дани Тренчева

Десетмесечно бебе е пострадало при катастрофа

Корнелия Нинова: Цените на дървата падат

Дани Тренчева

Осем партии в парламента, ако изборите бяха днес

admin

Остава студено, температурите до 12 градуса

admin

Сагата с разменените бебета продължава

admin

Leave a Comment