14.04.2024
България

Работодателите у нас могат да подпомогнат 200 000 украински бежанци

Работодателите у нас имат възможност да наемат около 200 000 души в различни сектори. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на среща с украински бежанци миналата вечер. Премиерът обсъди с тях подкрепата, която българската държава може да осигури на бягащите от войната в Украйна. Работодателите в България са готови да посрещнат бежанците от Украйна. Това обеща премиерът Кирил Петков на среща с хора, избягали от военния конфликт.

“По общи сметки, едно 200 хиляди човека могат да бъдат поети в момента от работодателите в България по различните сектори. От най-високо добавената стойност в IT сектора, до производства, до земеделие”, посочи премиерът Кирил Петков.

Премиерът допълни, че се мисли вариант бежанците да бъдат настанявани в центровете, които са най-близо до работните им места.

“С такава доброта се отнасят към нас, че разбираш – така можем да преживеем бедата, която ни се сполетяла. Голямо благодаря!”, сподели една от избягалите от конфликта в Украйна.

От правителството обясниха каква точно е процедурата за всеки бежанец, който иска да получи достъп до социални и здравни услуги в страната ни. “От петък ще можете да подадете документи по много по-облекчена процедура, с която веднага да ви се карта с номер и тя да ви даде достъп до всичко, до което има достъп един български гражданин”, посочи Калина Константинова, вицепремиер.

Министър Лорер, обаче, предупреди, че може да има забавяне в някои от процедурите.

“Понякога, дори да ни се иска да действаме по-бързо, е необходимо да изчакаме синхронизацията между европейските министри. И в повечето случаи, ако нямаме отговор на някой от вашите въпроси, все още не сме го финализирали на ниво ЕС”, заяви Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Премиерът беше категоричен, че подкрепата на бежанците от войната в Украйна е ключов приоритет на кабинета и страната ни ще посрещне всички, нуждаещи се от убежище.

“Българското правителство бързо организира в момента цялата система – от границата, до настаняването – да стане още по-ефикасна, за да можем да поемем и по-голям брой хора, които предполагам, че ще дойдат”, подчерта премиерът Петков.

Източник: NOVA

Related posts

2302 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС на 15 май

admin

Прогноза за времето – 7 декември 2021

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Домашен арест за обвинения за милионите от „Хемус“

admin

НОВА ОПАСНА МОДА СРЕД ДЕЦАТА: Никотинови бонбони изместват райския газ

admin

Leave a Comment