19.04.2024
Пулсът на Югозапада

Пътят Полето – Брежани е част от Републиканската пътна мрежа и за него отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“

През последните дни, във връзка с обилните валежи от дъжд и падалите снеговалежи, в интернет пространството отново бе повдигната темата за необходимостта от изграждането на ограничители (мантинели) на пътя Полето – Брежани.

По темата, заради множеството спекулации, искаме да припомним, че пътят Полето – Брежани е част от Републиканската пътна мрежа. Това означава, че за всички строително – ремонтни дейности отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пътят бе изцяло рехабилитиран от „Грома Холд” ЕООД, който е част от ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград 2018“, които обаче нямат ангажимент по поставянето на мантинели. За монтирането на мантинели и поставянето на хоризонталната и вертикалната маркировка за Югозападен район е определен за изпълнител ДЗЗД „Пътна безопасност – Югозапад”.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов нееднократно сигнализира отговорните институции, в това число служебния зам.-министър на Регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, областния управител Николай Шушков  и директора на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев.

Същите поеха ангажимент да отнесат въпроса към АПИ, което вече е направено. Но към момента нито една от институциите не е посочила кое дружество е избрано за изпълнител и кога се очаква да започнат същинските дейности по поставянето на мантинелите.

През месец юли тази година, когато по нареждане на АПИ, бяха спрени от изпълнение редица важни инфраструктурни проекти в цяла България, в това число и в община Симитли, един от които бе точно този за пътя Полето – Брежани, кметът Апостолов предупреди служебния министър арх. Виолета Комитова, че спирането на подобни проекти може да има тежки последици след себе си.

Тогава той съобщи, че има създаден инициативен комитет, който е депозирал писмо до Общинска администрация – Симитли, в което се посочва, че ако не се възстанови дейността по въпросните инфраструктурни проекти, са готови да блокират движението по автомагистрала „Струма“, в знак на протест.

За съжаление, дори днес, месеци, след събитията от лятото, реално развитие по темата няма, а отговорните институции отказват да посочат какво предстои да се случи и най-вече да се обвържат с конкретни срокове за поставянето на мантинели по пътя Полето – Брежани.

Освен това от Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да имат предвид, че до този момеднт на пътя Полето – Брежани вече са установени над 10 свлачища,което от своя страна също изисква спешна намеса от тяхна страна!

От Simitli.info апелират към водачите на моторни – превозни средства, на които им се налага да преминават по пътя Полето – Брежани, да шофират с повишено внимание, съобразено с условията на пътя и метеорологичната обстановка, за да бъдат избегнати инциденти, които биха могли да завършат дори с фатален край.

Междувременно синоптиците предупреждават, че през следващите няколко дни се очакват валежи от сняг, което допълнително ще усложни ситуацията по пътищата. Затова потегляйте на път само с автомобили, пригодени за зимни условия!

Related posts

Приемат заявления за трето класиране в гимназиите в Пиринско

admin

Ясни са имената на новите депутати от област Благоевград

Дани Тренчева

19-ти ретро парад пристига в Симитли

admin

Община Благоевград отправя „Зимно предизвикателство“ към деца и младежи

Дани Тренчева

Благотворителен концерт „Заедно за Оги“ обединява благоевградчани

Кръгла маса „30 години специалност „Психология““ ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Leave a Comment