30.09.2022
Covid-19 България

Проф. Александрова: Очакват се нови ваксини във вид на хапче и спрей

,,В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания“. Това заяви в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Въпрос на много малко време е ваксината на „Новавакс“ да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен“, коментира тя.

По думите й препаратът на „Велнева“ пък е инактивирана ваксина. „При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19″, обясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози“, обясни медикът.

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. „Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за „Денга“. Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.“, каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. „По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита“, подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

Related posts

КНСБ: 650 лв. е заплата за бедност на фона на растящите разходи

Дани Тренчева

Проф. д-р Христо Даскалов е назначен за изпълнителен директор на БАБХ

Дани Тренчева

29 годишен блъсна и уби жена в Сливен

admin

Шефът на НСО опроверга твърденията, че срещу него има образувано досъдебно производство

admin

Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон у нас

Дани Тренчева

Прогноза за времето 17 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment