20.08.2022
112 България

Прокуратурата назначи проверка по надзор за законността във връзка с няколко трагични случая в домове за възрастни хора във Варна

Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка по надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Прокуратурата се самосезира след излъчени репортажи по национални телевизии и публикации в други средства за масово осведомяване, касаещи трагични случаи.

Целите на проверката са: да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга. Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура-Варна.

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги – контролният орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица.

Районна прокуратура-Варна ръководи работата и по досъдебно производство, образувано във връзка със сигнал от близки на едно от починалите лица.

Related posts

Задържаха двама младежи заради побой на стадиона в гр. Белица

Кирил Петков: ДПС е фокусирано само върху защитата на своя депутат Делян Пеевски

admin

Санкционират собствениците на имота, в чиято шахта пропадна бременна жена

Дани Тренчева

Новият подвариант на Омикрон вече е у нас

Дани Тренчева

Кампания призовава да се откажем от фойерверките на Нова година

Дани Тренчева

Прогноза за времето 26 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment