22.07.2024
112 България

Прокуратурата назначи проверка по надзор за законността във връзка с няколко трагични случая в домове за възрастни хора във Варна

Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка по надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Прокуратурата се самосезира след излъчени репортажи по национални телевизии и публикации в други средства за масово осведомяване, касаещи трагични случаи.

Целите на проверката са: да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга. Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура-Варна.

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги – контролният орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица.

Районна прокуратура-Варна ръководи работата и по досъдебно производство, образувано във връзка със сигнал от близки на едно от починалите лица.

Related posts

МВР осигурява допълнителни екипи по пътищата в най-натоварените празнични дни

Дани Тренчева

Насоки за кандидатстване за средства по Плана за възстановяване

admin

Постоянен и домашен арест за братята, обвинени за агресията над медици в Самоков

admin

България изпраща спасители в Турция

admin

Българите в чужбина с възможност за регистрация чрез електронна форма

admin

Таско Тасков: Искаме да се разследва докрай и виновните да понесат отговорност

Leave a Comment