14.04.2024
112 България

Прокуратурата назначи проверка по надзор за законността във връзка с няколко трагични случая в домове за възрастни хора във Варна

Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка по надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Прокуратурата се самосезира след излъчени репортажи по национални телевизии и публикации в други средства за масово осведомяване, касаещи трагични случаи.

Целите на проверката са: да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга. Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура-Варна.

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги – контролният орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица.

Районна прокуратура-Варна ръководи работата и по досъдебно производство, образувано във връзка със сигнал от близки на едно от починалите лица.

Related posts

Откриха тяло на мъж в яз. „Мандра“

admin

КЗП извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените

Дани Тренчева

2018 са новозаразените с COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Тежка катастрофа край Разлог, има пострадали

Дани Тренчева

Депутатите решиха за размера на минималната заплата

admin

Тежко ПТП на пътя за Калотина взе жертва, ранени са служители на МВР

Дани Тренчева

Leave a Comment