24.04.2024
112 България

Прокуратурата назначи проверка по надзор за законността във връзка с няколко трагични случая в домове за възрастни хора във Варна

Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка по надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Прокуратурата се самосезира след излъчени репортажи по национални телевизии и публикации в други средства за масово осведомяване, касаещи трагични случаи.

Целите на проверката са: да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга. Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура-Варна.

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги – контролният орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица.

Районна прокуратура-Варна ръководи работата и по досъдебно производство, образувано във връзка със сигнал от близки на едно от починалите лица.

Related posts

Земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер е регистрирано край Димитровград

admin

НСО с мерки за сигурност за церемонията за встъпване в длъжност на президента

Дани Тренчева

Номинираха председателя на Районния съд във Велико Търново за член на ВСС от съдиите

admin

Навършват се 174 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев

Дани Тренчева

Министър Рашков разпореди спешна проверка по казуса с машините за гласуване

Дани Тренчева

Прогноза за времето 17 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment