13.04.2024
Без категория България

44 милиона лева отпусна правителството за купуване на нови училищни автобуси

Общо 44 милиона лева за купуване на училищни автобуси отпусна правителството. Допълнителните средства за Министерството на образованието и науката (МОН) са необходими, тъй като се налага обновяване на амортизирания автопарк. По този начин ще се гарантира безопасността на децата и учениците от населените места, в които няма детска градина или училище, съобщи пресцентърът на МОН.

Към момента в МОН са постъпили множество заявки за училищни автобуси. В исканията като належащи причини се посочват остарелите и амортизирани автобуси, лошото им техническо състояние и честите повреди.

С предвидените в бюджета за 2022 година 10 000 000 лв. за училищни автобуси бяха купени 34 автобуса. С допълнителните 44 млн. лева ще могат да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подкрепа.

През август 2021 година от МОН съобщиха, че автобуси се предоставят приоритетно за средищни детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места. При разпределението се отчита и броят на учениците, които нямат превоз до образователните институции.

Предимство имат също училища в труднодостъпни населени места. Доставките са съобразени и с потребностите, заявени от общините, училищата и детските градини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

И днес продължава търсенето на 12-годишния Александър

admin

Прогноза за времето

admin

Спецпрокуратурата с атака към Кирил Петков, иска критерии за думата „безобразие“

admin

Борисов: Ще подкрепим бюджет, в който да се отделят повече пари за армията

Дани Тренчева

Народното събрание обсъжда проект на обща декларация за Украйна

Дани Тренчева

България налага временна забрана за внос на храни от Украйна

admin

Leave a Comment