23.07.2024
България Темида

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото „Магнитски“

Обвинението подкрепи аргументите на кабинета по делото срещу черните списъци

Прокуратурата пледира срещу майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, по дело, заведено от нея заради санкциите „Магнитски“. Това се вижда от протокола от процеса, разгледан на втора инстанция от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) преди дни.

По делото за прокуратурата се явява бившата зам.-главна прокурорка Ася Петрова. Докато Сотир Цацаров беше главен прокурор, Петрова се издигна от окръжен обвинител на Шумен до шефка на Върховната административна прокуратура (ВАП). После Петрова остана редови прокурор във ВАП.

Делото, по което участва Петрова, е по жалба на Министерския съвет, след като по искане на Ирена Кръстева на първа инстанция ВАС обяви за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързан със санкциите по Закона „Магнитски“. Става дума за точки 1, 3 и 6 от решението на служебния кабинет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Първа точка от въпросното решение гласи, че се създава постоянна работна група, която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. Изредено е и кой трябва да влезе в списъка на асоциираните лица. Третата точка регламентира, че черният списък се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП. Шестата точка казва, че министрите и другите органи на изпълнителната власт трябва да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от черните списъци и да не влизат в нови взаимоотношения.

Аргументът на първата инстанция беше, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма. Затова законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на България. ВАС смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци.

Министерският съвет атакува това решение на съда. Според кабинета Ирена Кръстева няма правен интерес да обжалва, като особено т. 6 от акта на МС за санкциите засяга основно и единствено търговски дружества с държавно участие, държавни органи и институции и основната цел като цяло на решението е да ги защити да не попаднат под санкциите на закона „Магнитски“. Прокурор Ася Петрова също пледира, че жалбата на кабинета е основателна, а решението на първата инстанция – недопустимо. Според Петрова решението на правителството след санкциите „Магнитски“ е насочено към органи в изпълнителната власт, а не към конкретни физически или юридически лица. Освен това Ирена Кръстева не е адресат на решението на МС, тя не е посочена в него, нито се засягат нейни права и интереси, нито й се създават или вменяват задължения, казва още прокурорката.

Делото е прието за изяснено от магистратите и окончателното им решение се очаква до месец. Срещу решението на служебното правителство след санкциите „Магнитски“ бяха заведени общо 62 дела от лица и фирми, попаднали в черните списъци.

Related posts

ПСС предупреждава, че условията за туризъм днес са лоши

admin

ЦИК реши: секционните комисии ще броят всички разписки от машинното гласуване

Дани Тренчева

Заместник-шефката на парламента Росица Кирова има пристанище с 11 кораба

Мъж загина при пожар в село Дивля

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Експерт каза докога ще плащаме високи сметки за ток

Дани Тренчева

Leave a Comment