26.04.2024
България

МОН създаде онлайн каталог с над 10 500 безплатни електронни уроци

Министерството на образованието и науката (МОН) създаде онлайн каталог с над 10 500 безплатни образователни ресурса – уроци, видеоклипове, игри, софтуерни симулации и картинки. Те могат да се използват както самостоятелно от учителите, учениците и техните родители, така и да се комбинират за създаване на по-сложно учебно съдържание и по-интерактивни занятия.

Шестдесет процента от свободните ресурси в каталога са създадени от преподаватели в българските училища чрез инструменти като Liveworksheets, LearningApps, H5P, Wordwall, Quizizz, Quizlet, Wakelet, Wizer Qoconqr, Smart test и др. Останалите са събрани от някои от най-големите доставчици на образователно съдържание – TED ED, Free 3D anatomy Models, National Science Foundation, CommonSpaces, Library of the Congres, ClicZone, Платформата за интерактивни симулации по STEM дисциплини, създадена и поддържана от University of Colorado Boulder, Play Mathematics, Europeana, Кан Академия, Академико и др.

Платформата позволява даден урок или видеоклип да бъдат лесно намерени чрез филтриране по различни критерии – етап на образование, клас, предмет или вид на ресурса. Може да се търси и по ключова дума или автор.

Онлайн каталогът на МОН има за цел да стимулира учителите да бъдат дигитални създатели на учебно съдържание като ползват свои или общодостъпни ресурси. Той е създаден по проект „Образование за утрешния ден” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Каталога и хранилището към него можете да разгледате ТУК.

Related posts

Над 250 задържани и повече от 200 досъдебни производства след акцията срещу наркоразпространението

admin

Майката, изхвърлила бебето си в контейнер в Димитровград, остава в ареста

admin

Дневен хороскоп за 27 януари 2021

Дани Тренчева

„Сиела Норма“ ще покаже как ще изглеждат екраните на машините за вота на 14 ноември

Дани Тренчева

НАП показа новите данъчни декларации

Дани Тренчева

Тяло на млад мъж е открито край Трекляно

admin

Leave a Comment