27.07.2024
България

Прогноза за времето 2 февруари 2022

В сряда до обяд валежите в северозападната половина от страната постепенно ще отслабнат и спрат. В югоизточната половина ще продължи да вали, предимно сняг. В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, вечерта и през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират.

Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса, за София – около 3 градуса. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна – по-ниско от средното за месеца.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за 2 февруари (сряда) жълт и оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и за образуване на снежна покривка в осем области на страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

С оранжев предупредителен код за снеговалежи са областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се очаква количество на валеж за денонощието да достигне 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна покривка към 15-20 сантиметра.

С жълт код са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив. Количествата валеж за денонощието в южните райони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра. В северните райони на тези три области снежната покривка ще е до 10 сантиметра.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, който ще се примесва и ще преминава в сняг, най-късно, след обяд, в крайните южни райони, където количествата ще са значителни. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 2-4 градуса. Температурата на морската вода е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Още преди обяд от северозапад снеговалежите ще отслабват и спират, но до полунощ в Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са значителни. Вятърът ще е умерен до силен и ще се ориентира от северозапад, по високите и открити части ще остане от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра – около минус минус 9 градуса.

В четвъртък вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – временно силен. Ще има променлива, често значителна облачност, само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните – между 3 и 8 градуса.

В петък вятърът ще отслабне, в много райони временно ще стихне, а по-късно отново ще е слаб, но от югозапад. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат с 3-4 градуса, а дневните ще са с градус-два по-високи.

Related posts

Стрелба срещу българския клуб в Охрид (СНИМКИ)

admin

Стартират консултациите при президента за съставяне на правителство

Дани Тренчева

Честита Баба Марта!

admin

Сигнали за бомба във всички училища във Варна

admin

Броят разписките от машинното гласуване в 30% от секциите

Дани Тренчева

Кацаров: Няма да има локдаун

Дани Тренчева

Leave a Comment