25.07.2024
Без категория България

„Преходен дом“ за затворници на стойност 1,3 млн. лв. строят в Бургас

Първото в България преходно отделение към затвора – half way house ще бъде изградено в Бургас. Стойността на проекта е милион и триста хиляди лева, а днес министърът на правосъдието Крум Зарков официално даде старт на строителството.

„Half way house означава буквално къща на средата на пътя – на средата на пътя между затвора и свободата. В тази къща трябва да се гарантира това, че пътят е еднопосочен и че няма тези, които излязат, да се върнат обратно в затвора. Това е важно не заради затворниците, не заради хората, които работят с тях. Това е важно за хората извън затвора, които могат да станат жертва на последващи престъпления“, каза министър Зарков.

 „Днес това, което се случва, е важно по няколко причини- не само, защото проектът е мащабен, не само, защото средствата, които са нужни– около 1 300 000 лв., биват по линия на Норвежкия механизъм и те няма да са за сметка на българските данъкоплатци. Може би най-важното е, че след около 400 дни, тук, за първи път в България, ще може да се реализира един нов модел на работа с лишените от свобода“, подчерта той.

На събитието присъстваха още областният управител проф. Мария Нейкова, Мария Павлова – зам.-министърът на правосъдието, Ивайло Йорданов – началник на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“, шефът на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев, ръководителят на проекта комисар Нина Главчовска, директорът на затвора Янчо Желев и др.

В сградата, поясни минисър Зарков, ще има общо около сто места за лишени от свобода, двадесетина от които ще бъдат за тези, които се нуждаят от адаптация към живот на свобода. С тях ще работят специалисти, които ще им помагат да се приспособят.

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Инвестиционният проект предвижда да бъде извършен ремонт и преустройство на съществуваща сграда, която към момента функционира като затворническо общежитие и изграждане на нова, която да включва преходно отделение (half way house), административна част и лавка за лишените от свобода. Целта на новото преходно отделение е в него лишените от свобода да се подготвят за включване в обществото след освобождаването им от затвора, пише „Дарик“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Задържаха младеж от Дупница, продавал наркотици в „Студентски град“

admin

Църквата празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец в манастира му

admin

КЕВР обсъжда цената на газа за септември

admin

200 екипа с над 270 камери на „Пътна полиция“ на студентския празник

admin

Прогноза за времето 4 януари 2022

Дани Тренчева

Оставиха в ареста обвинените за грабежа в офис на мобилен оператор в София

Дани Тренчева

Leave a Comment