27.07.2024
България Култура и изкуство

Православната църква почита Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил

Православната църква почита свети пророк Данаил и трима вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил. Според легендите по време на вавилонския плен,  заради вярата си в Бога, пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове.

Тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Даниил – четвъртият от „големите“ пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари – Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор.

Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24).

Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.

Related posts

Корнелия Нинова замеси бившия зам.-министър на ГЕРБ Александър Манолев в търговията с оръжия

admin

Парламентът прие на първо четене проекта на държавен бюджет за 2022 г.

Дани Тренчева

МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева утре

Дани Тренчева

Изтича срокът за смяна на джипи или педиатър

admin

Спешните медици излизат на национален протест на 19 октомври

admin

29 годишен блъсна и уби жена в Сливен

admin

Leave a Comment