03.06.2023
България Култура и изкуство

Православната църква почита Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил

Православната църква почита свети пророк Данаил и трима вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил. Според легендите по време на вавилонския плен,  заради вярата си в Бога, пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове.

Тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Даниил – четвъртият от „големите“ пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари – Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор.

Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24).

Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.

Related posts

МОН с пояснения за легитимността на дипломата на Андрей Гюров

admin

Проф. Сербезова спря временно сливането на „Лозенец” със СБАЛ по детски болести

Дани Тренчева

Двама души са загинали и 25 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Ива Митева за споразумението: Успяхме да постигнем съгласие за всичко

Дани Тренчева

СЗОК работи в нарушение на новите мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат

Дани Тренчева

Усложнената обстановка от бурята в Бургас се нормализира

admin

Leave a Comment