20.04.2024
България Култура и изкуство

Православната църква почита Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил

Православната църква почита свети пророк Данаил и трима вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил. Според легендите по време на вавилонския плен,  заради вярата си в Бога, пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове.

Тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Даниил – четвъртият от „големите“ пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари – Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор.

Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24).

Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.

Related posts

Слави Трифонов: Да, никой не е над закона

admin

Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет след сигнал на Рашков

Дани Тренчева

Може ли международните отношения да са предмет на търговия и какво смятат депутатите по въпроса

Дани Тренчева

Придошла втора приливна вълна в Богдан взе първата си жертва

admin

Прокурорите разследващи случая с Гешев забраниха разгласяване на материалите

admin

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

Leave a Comment