27.07.2024
България Политика

Правната комисия прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет. В подкрепа гласуваха 15 народни представители, петима се въздържаха, а нито един не гласува „против“.

Промените са свързани с постигане на съответствие с европейското законодателство, изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост, подготовката за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и с преодоляване на констатирани проблеми в практиката на възложителите.

Законопроектът прецизира дефиницията за обществена поръчка, като се създава и постоянно действащ експертен консултативен съвет в който се включват всички органи и звена с методически и контролни правомощия в системата на Министерството на финансите. Целта е съгласуване на практиките им за еднакво разбиране и прилагане на закона и провеждане на единна и последователна политика в областта на обществените поръчки.

Предложена е и законодателна мярка, насочена към намаляване броя на процедурите на договаряне без обявление, като е прецизирана дефиницията на понятието „изключителни обстоятелства“, предава БТА.

Related posts

Ресторантьори: Зелен сертификат за всички или цялостното му отпадане

Дани Тренчева

Силен вятър отложи откриването на ски сезона на Витоша

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Природният газ поскъпва през март

Дани Тренчева

Прогноза за времето 11 март 2022

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

admin

Leave a Comment